Oczywiście nie mamy wtedy ochoty na długie gotowanie – przecież chcemy zjeść coś smacznego jak najszybciej! A gdyby tak… przygotować prawdziwy smakołyk w mniej niż 10 minut? Tak, to możliwe - przedstawiamy trzy szybkie i proste przepisy na doskonałe dipy.
Żyjemy w czasach ciągłego pośpiechu. Nieustannie biegamy i nie mamy na nic czasu – często także na przygotowanie smacznej przekąski. Dlatego właśnie cenimy sobie produkty, które przyrządzić można w kilka minut. Snack Przysmak Świętokrzyski zasługuje na specjalne wyróżnienie ze względu na bardzo krótki czas wykonania! Wystarczy rozgrzać olej na głębokiej patelni lub w garnku i smażyć prażynki przez zaledwie 5-10 sekund! Taki chrupiący smakołyk doskonale sprawdzi się w towarzystwie jednego z trzech aromatycznych dipów!
Greckie klimaty
Niemal każdy zna smak tradycyjnego greckiego dipu tzatziki. I nic dziwnego! Delikatna kwasowość jogurtu łączy się ze świeżością zielonego ogórka, a czosnek dodaje mu szczypty pikanterii. My sugerujemy także ciekawy dodatek w postaci listków mięty – tym sposobem wzbogacimy nasz sos o szczyptę letniego aromatu! Zaczynamy od przełożenia do miseczki 400 g jogurtu greckiego. Obieramy ogórek i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie posypujemy szczyptą soli i na chwilę zostawiamy, aby puścił wodę. Do jogurtu dodajemy niewielki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, odrobinę soku z cytryny, odciśniętego z wody ogórka i pół garści posiekanych listków mięty. Całość mieszamy i podajemy ze Snackiem Przysmakiem Świętokrzyskim.
Kierunek Azja
Czas na odrobinę egzotyki! Nasza kolejna propozycja to złocisty dip z curry, kurkumą i ostrą papryczką. Na początku przekładamy do miseczki 400 g jogurtu naturalnego oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego. Dodajemy łyżeczkę przyprawy curry w proszku oraz pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy odpowiednią ilość w zależności od własnych upodobań. Wszystko mieszamy i spożywamy z chrupiącym Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi warzywami – doskonale sprawdzą się słupki marchewki lub różyczki surowego kalafiora!
Powiew świeżości
Ostatnia propozycja idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Mieszanka świeżych warzyw i ziół nie tylko nas orzeźwi, ale także dostarczy mnóstwa potrzebnych witamin. Przygotowanie tego wyśmienitego dipu zaczniemy od pokrojenia dwóch pomidorów oraz cebuli w drobną kostkę. Przekładamy warzywa do miseczki i dodajemy rozgniecione widelcem awokado oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Siekamy świeżą kolendrę i dodajemy do mieszanki. Na koniec przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Tak przygotowaną salsę – podajemy ze świeżo usmażonym Przysmakiem Świętokrzyskim. Połączenie idealne!
Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa