Przepis na letni chillout

Kilka porad na letnie ochłodzenie.
Dania z letnich warzyw i owoców podane z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina to idealna propozycja na popołudniowy relaks na balkonie, wieczór w ogrodzie, czy spotkanie z przyjaciółmi.

Smaki lata
Trwa sezon na szparagi, truskawki i arbuzy. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:

- Lato to idealny czas zarówno na eksperymenty kulinarne jak i sprawdzone klasyki. Według mnie idealną potrawą na weekendowy obiad jest pstrąg pieczony w soli podany z sałatką z ziemniaków i szparagów.  Zaś typowo letnim daniem, które na pewno podbije kubki smakowe i serca naszych gości będzie carpaccio z buraka, piklowanym arbuzem i gryczanym popcornem. Zapewniam, że choć nazwa wydaje się skomplikowana to wykonamy je w maksymalnie pół godziny. Polecam także sałatę z grillowaną polędwicą, tofu i szparagami oraz dorsza w ziołowej panierce podanego z chłodnikiem4. Chłodnik z buraków i arbuza świetnie sprawdzi się także jako samodzielny posiłek „na mały głód”.

Szybkim i bardzo smacznym daniem będą natomiast podsmażone krewetki z chorizo lub rukola z długo dojrzewającą szynką i melonem. W ramach sezonowych słodkości warto spróbować eklery nadziewane kremem na bazie kremowego serka z truskawkami.

Wina na letnie dni - wskazówki sommeliera
- Latem szczególnie polecam dobrze schłodzone młode i lekkie wina owocowe. Dzięki wyraźnej kwasowości świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują podane w temperaturze ok 8’C.  Pamiętajmy również, że jeśli zdarzy nam się zapomnieć o wstawieniu wina do lodówki na kilka godzin przed otwarciem to wystarczy wstawić butelkę do coolera lub innego wysokiego naczynia wypełnionego lodem i garścią soli. Po ok. 15 minutach wino dzięki tej metodzie będzie już schłodzone. – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Fot. Winiarnia Zamojska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat