Smaki lata
Trwa sezon na szparagi, truskawki i arbuzy. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:
- Lato to idealny czas zarówno na eksperymenty kulinarne jak i sprawdzone klasyki. Według mnie idealną potrawą na weekendowy obiad jest pstrąg pieczony w soli podany z sałatką z ziemniaków i szparagów. Zaś typowo letnim daniem, które na pewno podbije kubki smakowe i serca naszych gości będzie carpaccio z buraka, piklowanym arbuzem i gryczanym popcornem. Zapewniam, że choć nazwa wydaje się skomplikowana to wykonamy je w maksymalnie pół godziny. Polecam także sałatę z grillowaną polędwicą, tofu i szparagami oraz dorsza w ziołowej panierce podanego z chłodnikiem4. Chłodnik z buraków i arbuza świetnie sprawdzi się także jako samodzielny posiłek „na mały głód”.
Szybkim i bardzo smacznym daniem będą natomiast podsmażone krewetki z chorizo lub rukola z długo dojrzewającą szynką i melonem. W ramach sezonowych słodkości warto spróbować eklery nadziewane kremem na bazie kremowego serka z truskawkami.
Wina na letnie dni - wskazówki sommeliera
- Latem szczególnie polecam dobrze schłodzone młode i lekkie wina owocowe. Dzięki wyraźnej kwasowości świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują podane w temperaturze ok 8’C. Pamiętajmy również, że jeśli zdarzy nam się zapomnieć o wstawieniu wina do lodówki na kilka godzin przed otwarciem to wystarczy wstawić butelkę do coolera lub innego wysokiego naczynia wypełnionego lodem i garścią soli. Po ok. 15 minutach wino dzięki tej metodzie będzie już schłodzone. – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.
Fot. Winiarnia Zamojska
Informacja prasowa