Sernik dla jesieniary: jakich dodatków użyć?

Kilka inspiracji sernikowych :)
Nadchodzi czas długich, chłodnych wieczorów, oglądania filmów z gorącą herbatą w kubku i czytania książek. W jesiennej aranżacji nie może zabraknąć także smakowitych przekąsek. Dobrym pomysłem będzie sernik, ponieważ można przyrządzić go na wiele sposobów. Jakich dodatków użyć, aby pasował na tę porę roku, a w dodatku świetnie wyglądał na zdjęciach?

Mus jabłkowy
Jabłka. Pierwsze skojarzenie z hasłem „jesienne owoce” może przynieść nam sporo inspiracji. Najprostszym sposobem będzie przygotowanie musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny i wylanie na sernik (dopiero w momencie, gdy masa serowa całkowicie stężeje!). Można pokusić się o dodanie korzennych przypraw – cynamonu, kardamonu czy mielonych goździków. Uzyskamy intensywniejszy aromat i większą głębie smaku. Ciasto można udekorować laskami cynamonu lub anyżem gwiaździstym. To zdecydowanie sernik instafriendly!

Dynia
To mało popularny, ale bardzo wdzięczny składnik. Fani kulinarnych eksperymentów doceniają go przede wszystkim za kolor, który pozwoli uzyskać ciekawy efekt. Do sernika można dodać puree z dyni – najlepiej hokkaido. Wystarczy zmieszać go z masą twarogową, a później upiec tak jak zwykle – i gotowe! Wypiek wyjdzie delikatny i puszysty.

Można również pokusić się o przygotowanie sernika na zimno z pulpą z dyni. Warto połączyć go z kruchym spodem na ciemnych ciastkach. To miks kolorów, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jeżyny
Wczesną jesienią można sięgać także po jeżyny. To owoce, które świetnie przełamują słodycz masy serowej i ciasta. Dobrze komponują się także wizualnie, a do tego są bogate w witaminy A, C i E.

Sernik z jeżynami można przygotować na wiele sposobów. Dobrze łączy się z białą czekoladą, dlatego jej dodatek w masie serowej może być idealną bazą. Ciekawym urozmaiceniem może być z kolei zmieszanie części twarogu z tymi owocami, dzięki czemu możemy uzyskać pyszne warstwowe ciasto. Można również uciec się do klasyki i po prostu udekorować wierzch jeżynami. W każdej aranżacji będzie doskonale się prezentować.

Jesień to świetny czas na eksperymenty kulinarne, dlatego warto sięgać po sezonowe owoce i próbować tworzyć własne dzieła. Twaróg dobrze łączy się z różnorodnymi smakami, dlatego pole do popisu jest naprawdę szerokie.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat