Sezon na przetwory z Octem Kieleckim

Letnie przetwory - od czego zacząć?
Najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów trwa od maja do późnej jesieni. Przez cały ten okres w sklepach i na straganach możemy znaleźć świeże owoce i warzywa, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do zrobienia dżemu lub konfitury. Można je jednak wykorzystać również do przygotowania marynat z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Powodów, aby sięgać po sezonowe składniki jest bardzo wiele. Po pierwsze są one smaczniejsze, tańsze i łatwiej dostępne. Wykorzystywanie takich produktów jest również bardziej ekologiczne – truskawki z krajowej uprawy nie wymagają tak długiego transportu, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest znacznie mniejszy. O czym należy więc pamiętać w nadchodzących miesiącach? W lipcu warto sięgnąć po czereśnie, fasolkę szparagową oraz kukurydzę. W sierpniu natomiast możemy przygotować przetwory z malin, agrestu, buraków ćwikłowych i białej rzodkwi.

To tylko niektóre z warzyw i owoców, z których można przyrządzić letnie przetwory. Pamiętajmy, że najważniejsze są dobrej jakości składniki i odrobina fantazji, dzięki której będziemy mogli stworzyć swoje własne, nowe połączenia smaków.

Szybkie przetwory – jak zrobić?
Do przygotowania smacznych przetworów możemy użyć niemal każdego warzywa czy owocu. Dobrym pomysłem są np. wiśnie lub czereśnie w zalewie octowej z odrobiną goździków i cynamonu czy kalafior w zalewie z dodatkiem curry i kurkumy. Warto pamiętać, że wybór dobrego octu ma naprawdę ogromne znaczenie. W końcu to właśnie w nim przez wiele miesięcy będą „odpoczywały” nasze sezonowe przysmaki. Świetnie sprawdzi się np. Ocet Kielecki, który w tym roku obchodzi 90 urodziny. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza najwyższej jakości składnikom oraz tradycyjnej metodzie wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Z tego powodu został wyróżniony prestiżowymi certyfikatami i nagrodami, takimi jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta.

Wielu osobom wydaje się, że zamarynowanie ulubionych warzyw i owoców w occie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobry przepis (lub trochę kreatywności!), a samo wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut! Świetną bazę inspiracji stanowi kanał Majonezu Kieleckiego na YouTube, gdzie znaleźć można m.in. przepisy na marynowane ogórki z chili, gruszki w zalewie octowej czy marynowane rydze i cebulę. Pomysłów jest całe mnóstwo!

  • Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat