Ma właściwości przeciwzapalne, jest przeciwutleniaczem i może również absorbować energię ze światła UV, które uszkadza skórę i może powodować zmarszczki, wiotczenie skóry oraz raka.
Kwasy tłuszczowe omega-3 spełniają ważną rolę w naszej diecie, a ich prozdrowotne efekty zostały potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Badania wykazały między innymi odżywienie skóry na głębszym poziomie właściwej. Już po 6 tygodniach przyjmowania doustnie preparatów z Omega-3 uczestnicy badania odnotowali spłycenie zmarszczek o ok. 30%. Ponadto kwasy te mają również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu warto włączyć je do naszej diety, gdy borykamy się z cerą problematyczną, trądzikową.
Nasz organizm zamienia białko w elementy budulcowe nazywane aminokwasami, wykorzystując je do wytwarzania innego rodzaju białek, takich jak kolagen i keratyna, które tworzą strukturę skóry. Niektóre aminokwasy są przeciwutleniaczami, które chronią komórki skóry przed promieniami UV i przed „wolnymi rodnikami” powstającymi, gdy organizm rozkłada niektóre pokarmy lub jest narażony na szkodliwe działanie dymu papierosowego.
Selen to minerał, który pomaga niektórym przeciwutleniaczom chronić skórę przed promieniami UV. Niedobór selenu powiązano z większym ryzykiem raka skóry.
Zarówno górna, jak i dolna warstwa skóry potrzebują witaminy A, która zapobiega uszkodzeniom słonecznym. Ponieważ jest przeciwutleniaczem, może zapewnić Twojej skórze pewną ochronę przed poparzeniem słonecznym (choć nie tak skutecznie, jak noszenie kremu z filtrem przeciwsłonecznym). Pomaga w pracy gruczołów łojowych wokół mieszków włosowych, a także przyspiesza gojenie się skaleczeń i zadrapań.
Jest niezbędny do utrzymania stabilności ścian komórkowych oraz do podziału i specjalizacji komórek w miarę ich wzrostu. Cynk może chronić skórę przed uszkodzeniami UV oraz działa również jako przeciwutleniacz.
Wysokie spożycie witaminy C pomaga zmniejszyć suchość skóry i zapewnić jej właściwe nawilżenie. Kwas askorbinowy zatrzymuje wodę w skórze i zapobiega jej wysuszaniu się oraz przetłuszczaniu.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com