Skuteczne kuracje, które rozprawią się ze zgagą

Zgaga - skuteczne kuracje.
Napary, mikstury i warzywne soki przywrócą równowagę kwasowo-zasadową i pomogą załagodzić nasz problem ze zgagą.

Oto kilka kuracji, które skutecznie pomogą nam zwalczyć zgagę:

  • Soda oczyszczona z cytryną i miodem - soda pomaga zneutralizować kwasy żołądkowe. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę sody w połowie szklanki wody, dodajemy odrobinę soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Pijemy na 2-3 godziny przed obiadem przez 3 kolejne dni.
  • Sok z aloesu - reguluje pH żołądka i działa łagodząco. Pijemy 10-50 ml soku z miąższu (1-5 łyżek stołowych) na czczo, a po 7-10 dniach kuracji godzinę przed posiłkiem. Naturalny sok z aloesu możemy kupić w aptece.
  • Herbata z dzikiej malwy - łagodzi podrażnienia i stany zapalne, dlatego polecana jest osobom, które borykają się z wrzodami, nadżerkami, refluksem i zgagą. Napar pijemy 1-2 razy dziennie. Można też używać suplementy diety, które zawierają wyciągi z dzikiej malwy i aloesu.
  • Migdały, ananas i papaja - migdały działają alkalizująco (zmniejszają zakwaszenie). Ananas i papaja zawierają enzymy, które pomagają trawić białka. Po obiedzie warto zjeść 8-10 migdałów, a 1-2 cienkie plastry owoców na podwieczorek.
  • Świeży i suszony imbir - kłącze imbiru ma właściwości przeciwzapalne. Wchłania kwasy cofające się z przełyku, dzięki czemu szybko łagodzi dolegliwości trawienne. 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru wrzucamy do 1 szklanki wrzątku i parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Ostudzamy, odcedzamy i pijemy 20-30 minut przed głównym posiłkiem. Możemy też kawałki suszonego imbiru dodawać do herbaty. Gdy jesteśmy poza domem, a dokucza nam zgaga, przez kilka minut bardzo powoli żujemy cienki plasterek imbiru.
  • Koktajl z marchwi, buraka i ogórka - mają one odczyn zasadowy, który neutralizuje kwaśną treść cofającego się z żołądka pokarmu. 1/2 sklanki zmiksowanych warzyw mieszamy z przegotowaną wodą i wypijamy chwilę po posiłku.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat