Skuteczne kuracje, które rozprawią się ze zgagą
Napary, mikstury i warzywne soki przywrócą równowagę kwasowo-zasadową i pomogą załagodzić nasz problem ze zgagą.
Oto kilka kuracji, które skutecznie pomogą nam zwalczyć zgagę:
- Soda oczyszczona z cytryną i miodem - soda pomaga zneutralizować kwasy żołądkowe. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę sody w połowie szklanki wody, dodajemy odrobinę soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Pijemy na 2-3 godziny przed obiadem przez 3 kolejne dni.
- Sok z aloesu - reguluje pH żołądka i działa łagodząco. Pijemy 10-50 ml soku z miąższu (1-5 łyżek stołowych) na czczo, a po 7-10 dniach kuracji godzinę przed posiłkiem. Naturalny sok z aloesu możemy kupić w aptece.
- Herbata z dzikiej malwy - łagodzi podrażnienia i stany zapalne, dlatego polecana jest osobom, które borykają się z wrzodami, nadżerkami, refluksem i zgagą. Napar pijemy 1-2 razy dziennie. Można też używać suplementy diety, które zawierają wyciągi z dzikiej malwy i aloesu.
- Migdały, ananas i papaja - migdały działają alkalizująco (zmniejszają zakwaszenie). Ananas i papaja zawierają enzymy, które pomagają trawić białka. Po obiedzie warto zjeść 8-10 migdałów, a 1-2 cienkie plastry owoców na podwieczorek.
- Świeży i suszony imbir - kłącze imbiru ma właściwości przeciwzapalne. Wchłania kwasy cofające się z przełyku, dzięki czemu szybko łagodzi dolegliwości trawienne. 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru wrzucamy do 1 szklanki wrzątku i parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Ostudzamy, odcedzamy i pijemy 20-30 minut przed głównym posiłkiem. Możemy też kawałki suszonego imbiru dodawać do herbaty. Gdy jesteśmy poza domem, a dokucza nam zgaga, przez kilka minut bardzo powoli żujemy cienki plasterek imbiru.
- Koktajl z marchwi, buraka i ogórka - mają one odczyn zasadowy, który neutralizuje kwaśną treść cofającego się z żołądka pokarmu. 1/2 sklanki zmiksowanych warzyw mieszamy z przegotowaną wodą i wypijamy chwilę po posiłku.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com