Startuje najbardziej sensacyjny Restaurant Week® w historii #FoodNewsGoodNews!

Restaurant Week rusza i zachwyca smakiem.
Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od Partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Ed Red- Kraków
Po kilku latach przerwy  Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu! Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków!) wraca w odświeżonej formie. Chef kuchni Przemysław Skibiński z okazji Festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą. W menu B: salceson ozorkowy z sosem tatarskim, bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką. Kulinarny happy-end tej uczty to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.

Farina- Białystok
Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu! W menu na wiosenny Festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B), oraz pizza neapolitańska z burratą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą. Deser do wyboru: krem z sycylijskich pistacji owinięty w francuskie rożki lub czekoladowa pizza piccola z orzechową Nutellą, owocami leśnymi, miętą i kremową pianką. Przygotuj się na prawidziwie włoską ucztę!

Ramki- Łódź
Restauracja w której rezerwacja to jedyne co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym Chefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Chef kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal, na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość opruszona pudrem grzybowym. Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną podana porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny. Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!

Ohana- Poznań
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj - rodzinnie!

Restaurant Week Ohana Poznań

MONO Patisserie& Bistro- Bielsko-Biała
Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny Festiwal zaprezentują dwa warianty menu, w wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choy, kiełkami fasoli mung i dymką, na deser mus z piecoznego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą. Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry, na danie główne duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!
RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.  

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów  w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na stronie akcji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!
Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi Restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Qrudo, Radiova, Ja_Brzoza, Ona i On oraz Bube Restauracja i Pizza.

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Fot. Restaurant Week
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat