Sterole roślinne

Skuteczne wsparcie w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu.
Wysoki poziom cholesterolu dotyka aż 67% Polaków powyżej 20. roku życia1, stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia. Sterole roślinne okazują się skutecznym wsparciem dla osób zmagających z tym problemem2. Eksperci zalecają regularne badania i świadome wybieranie suplementów czy produktów wzbogaconych o sterole roślinne osobom z podwyższonym cholesterolem, co może korzystnie wpłynąć na stan ich układu sercowo-naczyniowego.

Kiedy i dlaczego powinniśmy sięgać po sterole roślinne? Dlaczego warto regularnie badać swój poziom cholesterolu? O tym poniżej.

Cholesterol to związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety jego nadmiar, szczególnie frakcji LDL (tzw. „zły" cholesterol), stanowi poważne zagrożenie dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Nieleczona hipercholesterolemia prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego, które w 2021 r. odpowiadały za 34,8% zgonów Polaków3.

Tymczasem znaczna część polskiego społeczeństwa nadal nie bada regularnie swojego poziomu cholesterolu. Eksperci podkreślają, że ten prosty i szybki test, powinien stać się rutynowym elementem profilaktyki zdrowotnej dla wszystkich osób po 20. roku życia, przynajmniej raz na kilka lat, a wśród grup ryzyka – nawet raz do roku4. Świadomość własnego poziomu cholesterolu, to klucz do wczesnego wykrycia potencjalnych problemów i podjęcia odpowiednich działań profilaktycznych lub leczniczych.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, które jeszcze nie wymagają leczenia farmakologicznego, powinny skupić się na modyfikacji diety i stylu życia. Oprócz zwiększenia spożycia warzyw, owoców i produktów zbożowych, mogą rozważyć włączenie do codziennej diety produktów zawierających sterole roślinne. Nie zawsze ich ilość w standardowej diecie jest wystarczająca do uzyskania pożądanego efektu obniżenia cholesterolu.

Ważne jest, aby osoby z podwyższonym cholesterolem, przed podjęciem decyzji o suplementacji sterolami roślinnymi, skonsultowały się z lekarzem. Decyzja o stosowaniu tych produktów powinna być podejmowana pod nadzorem medycznym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa i optymalnej skuteczności.

Czym są sterole roślinne?
Sterole roślinne, znane również jako fitosterole, to związki które naturalnie występują w olejach roślinnych (np. kukurydzianym, rzepakowym, słonecznikowym), orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, produktach zbożowych, a także, w mniejszych ilościach, w owocach i warzywach. Są powszechnie znane ze swojej właściwości redukcji poziomu cholesterolu we krwi.  Sterole roślinne mają strukturę podobną do cholesterolu obecnego w naszych komórkach, dzięki czemu mogą rywalizować z nim o wchłanianie w jelitach. Kiedy sterole zajmują miejsce cholesterolu, jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym zostaje zmniejszone. W rezultacie mniej cholesterolu dostaje się do krwi, co obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.

Dlaczego są tak skuteczne?
Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w odpowiednią ilość steroli roślinnych, może znacząco obniżyć poziom „złego" cholesterolu już po kilku tygodniach stosowania5.

Mechanizm działania tych związków jest prosty i niezwykle efektywny. Dzięki ograniczeniu wchłaniania cholesterolu w jelicie, mniej cholesterolu dostaje się do krwioobiegu, a więcej jest wydalane z organizmu. Co istotne, fitosterole nie wpływają negatywnie na poziom tzw. „dobrego" cholesterolu HDL i poziom trójglicerydów, bądź wpływają tylko w nieznacznym stopniu, co jest kluczowe w kontekście zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych6.

– Badania wskazują, że aż 67% Polaków powyżej 20 r.ż. ma podwyższony poziom cholesterolu. Sterole roślinne to jeden z naturalnych elementów, który może je wesprzeć w zadbaniu o to, aby ten cholesterol obniżyć. Dlatego tak ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety, spożywając produkty naturalnie zawierające te związki, takie jak oleje (m.in. rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), orzechy, nasiona (m.in. sezamu), nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, a także wzbogacone o te składniki, takie jak np. jogurty czy suplementy diety ze sterolami. Należy pamiętać jednak, że aby osiągnąć optymalne efekty, podstawą jest prowadzenie zdrowego stylu życia, a zwłaszcza regularna aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta – wyjaśnia Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyk kliniczny Fundacji Nutricia.

Codzienna porcja steroli dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu
Mimo że fitosterole są obecne w różnych produktach roślinnych, to ich zawartość jest stosunkowo niska. Średnie spożycie steroli z dietą w Polsce jest znacznie niższe niż ilość potrzebna do uzyskania efektu obniżenia poziomu cholesterolu i wynosi ok 250 mg dziennie7. Tymczasem, aby uzyskać korzystny efekt obniżenia poziomu cholesterolu, powinno się spożywać 1,5-3 g steroli roślinnych dziennie, czyli 6-12 razy.

Z tego powodu sterole są również dodawane do niektórych artykułów spożywczych, a także suplementów diety. Na rynku dostępne są produkty wzbogacone w sterole roślinne (np. jogurty), a włączenie ich do codziennej diety, to prosty sposób na wsparcie naszych wysiłków w obniżenie poziomu cholesterolu.

Aby skuteczniej zadbać o swoje zdrowie, warto wprowadzić regularną aktywność fizyczną i zmodyfikować styl życia, w tym przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić zmiany korzystne dla zdrowia serca. Należy regularnie monitorować poziom cholesterolu we krwi, wprowadzić dietę ubogą w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a bogatą w błonnik i nieprzetworzoną żywność. Warto również uwzględnić produkty ze sterolami roślinnymi.

1 Pająk A i wsp. Changes in the prevalence, treatment, and control of hypercholesterolemia and other dyslipidemias over 10 years in Poland: the WOBASZ study. Pol Arch Med Wewn. 2016; 126 (9): 642-652.
2 Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 1,5–3 g steroli roślinnych dziennie. Dzienne spożycie 1,5-2,4 g steroli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7-10 % w ciągu 2-3 tygodni.
3 Główny Urząd Statystyczny. (2022). Umieralność w 2021 roku. Zgony według przyczyn – dane wstępne. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/statystyka-przyczyn-zgonow/umieralnosc-w-2021-roku-zgony-wedlug-przyczyn-dane-wstepne,10,3.html (dostęp: 7.10.2024).
4 Polskie Towarzystwo Lipidologiczne. (2021). Wytyczne PTL 2021 - Wersja Pre-Print. Pobrano z: https://ptlipid.pl/wp-content/uploads/2021/09/Wytyczne-PTL2021_Wersja-Pre-Print.pdf.
5 Tamże.
6 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, "Sterole roślinne - dobre, ale nie dla wszystkich", https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sterole-roslinne-dobre-ale-nie-dla-wszystkich/ (dostęp: 25.09.2024).
7 Tamże.

Fot. Nutricia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat