Tego nie serwuj na śniadanie

Tych produktów nie jedz na śniadanie.
Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ przyspiesza metabolizm i daje nam paliwo na cały dzień, ale łatwo o to, by, zamiast zapewnić sobie energii do działania - odebrać ją sobie. Czego zatem lepiej nie jeść na śniadanie?

Białe pieczywo

w przeciwieństwie do ciemnego pieczywa, białe nie daje nam uczucia sytości na zbyt długo, ponieważ zawiera mniej błonnika. Dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać integralność jelit, a także może pomóc w zmniejszeniu złego cholesterolu. Jednak wybierając pieczywo przeczytaj etykietę, ponieważ wbrew przekonaniu, ciemne pieczywo nie oznacza automatycznie, że jest to w 100% pełnoziarnisty chleb.

Smażone jedzenie

Prosty sposób na to, aby śniadanie było zdrowsze to unikanie smażenia go na tłuszczu. Wybierz gotowane jajka zamiast jajecznicy, a inne dodatki usmaż bez dodatku oleju. Do jajek warto dodać pieczarki, ponieważ są mało kaloryczne, a bardzo bogate w błonnik. Wzbogać śniadanie zdrowymi tłuszczami, dodaj awokado lub świeże warzywa skropione oliwą z oliwek.

Owocowy koktajl

Choć wydaje się to być zdrową opcją, wybierając na śniadanie jedynie koktajl złożony z samych owoców serwujesz sobie opcję pełną cukru. Nawet jeśli do koktajlu owocowego dodasz jarmuż i szpinak, nie zlikwiduje to cukru, więc staraj się ograniczyć ilość owoców do minimum i dodaj więcej zieleniny. Wybierając na śniadanie koktajl nie dostarczasz sobie też odpowiedniej ilości białka, przez co uczucie sytości nie potrwa za długo. Dodaj do koktajlu porcję roślinnego białka, które jest lekkostrawne i nasyci Cię na dłużej niż same owoce czy warzywa.

Płatki śniadaniowe

Zdrowe śniadanie pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, co minimalizuje podjadanie w ciągu dnia, jeśli więc zdecydujesz się na słodkie płatki, taki posiłek może nadmiernie podnieść poziom glukozy we krwi i zapewnić Ci krótkotrwały przypływ energii, po którym bardzo szybko poczujesz się znów ospała.

Batonik muesli

Przeciętny baton zbożowy jest pełen cukru i zwykle zawiera mało białka, więc chociaż może Ci się wydawać, że wybierasz zdrowszą opcję, w rzeczywistości zazwyczaj tak nie jest. Część cukru w takim batonie może pochodzić naturalnie z owoców, ale większość z nich zawiera także biały cukier.

Kawa ze słodkim syropem

Dodawanie aromatyzowanego syropu do kawy, prosty to sposób na podniesienie poziomu cukru. Z dodatkiem dowolnego syropu wypite kalorie znacznie się zwiększają – nie jest to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat