Vademecum grillowania

Lokalny Rolnik poleca się na grillowanie.
Przyszło lato, a wraz z nim apetyt na przekąski z rusztu. I dla mięsożerców, i dla wegetarian – Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak, by było smacznie i zdrowo.

Większość z nas nie wyobraża sobie ciepłego popołudnia w weekend bez grillowania. Latem chętnie częstujemy gości chrupiącą kiełbasą czy soczystymi szaszłykami. O czym jednak warto pamiętać, planując przyjęcie w ogrodzie, podczas którego główną rolę będą grały przysmaki z grilla?

1. Unikaj kontaktu dymu z potrawami
Największy skutek uboczny grillowania? Dym. Unoszący się w powietrzu bywa uciążliwy dla sąsiadów ze względu na nieprzyjemny zapach, ale nie tylko. Osadza się na żywności, negatywnie wpływając na walory smakowe i zdrowotne. Aby ograniczyć kontakt ze szkodliwymi substancjami, owijaj przekąski w folię aluminiową lub stosuj tacki, umieszczając je w bezpiecznej odległości od ognia. Dodatkowa zaleta tacek to zabezpieczenie rusztu przed zabrudzeniem. Jeżeli planujesz zakup tradycyjnego grilla z pokrywą, upewnij się, że ma wywietrzniki, które sprzyjają cyrkulacji powietrza.

2. Wybieraj mięso z zaufanego źródła
Karkówka w marynacie, kaszanka z cebulą, tradycyjna kiełbasa – mięso z grilla smakuje jeszcze lepiej, gdy jest najwyższej jakości. Czyli wyprodukowane bez udziału sztucznych ulepszaczy, konserwantów, o małej zawartości tłuszczu, pochodzące z masarni, które dbają o dobrostan zwierząt. Chcesz mieć pewność, że mięso, które serwujesz gościom, jest świeże, prosto od zaufanych masarzy?  Na Lokalnym Rolniku znajdziesz wyroby w regularnie obniżanych cenach – zbliżonych do tych oferowanych przez markety, sprzedające towar, którego jakość często budzi wątpliwości. Przysmaki dopraw mieszanką ziół, najlepiej skomponowaną samodzielnie, by cieszyć się niepowtarzalnym aromatem.

3. Pamiętaj o sezonowych warzywach
Na ruszt wrzucaj to, co jest obecnie dostępne w warzywniaku. Właśnie rozpoczął się sezon na cukinię. Możesz podać ją z grillowanym serem (mozzarellą, halloumi lub camembertem) – to idealny dodatek do mięsa, jednak sprawdza się także jako samodzielne danie. Spróbuj również kabaczków w marynacie z oliwy i czosnku. Im w drobniejsze plastry je pokroisz, tym bardziej będą chrupiące. Wegetarianom do gustu przypadną szaszłyki z tofu, warzyw i… owoców, np. ananasa czy winogron. Na stole nie może zabraknąć sałatki ze świeżych warzyw. Uniwersalna propozycja to plastry pomidora w dressingu z oliwy, miodu i soku z cytryny, w towarzystwie cebuli pokrojonej w piórka i świeżych listków bazylii.

Fot. LokalnyRolnik.pl
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat