Słabe krążenie krwi coraz częściej dotyka młodych ludzi. Zaburzenia krążenia są też jednak częstym skutkiem niedoboru ruchu oraz siedzącym trybem życia. Taki stan spowodowany jest także chorobami sercowo-naczyniowymi. Sprawne krążenie krwi sprawia, że wszystkie komórki naszego ciała są odpowiednio natlenione i odżywione, i w ten sposób zapewnia optymalne funkcjonowanie organizmu. Jednak kiedy zaopatrzenie narządów i tkanek w krew jest niewystarczające, mogą pojawiać się dolegliwości takie jak ból w klatce piersiowej, zaburzenia trawienia, zawroty głowy, odrętwienie, zaburzenia koncentracji czy zmęczenie.
By podkręcić krążenie, trzeba zadbać o odpowiednią dietę bogatą w określone związki odżywcze, a w skrajnych sytuacjach – przyjmować suplementy zalecane przez lekarza. Które suplementy i zioła wspomagają krążenie krwi i łagodzą dolegliwości żylne?
- Diosmina i hesperydyna - to naturalne antyoksydanty z grupy flawonoidów. Zawarte w nich związki usprawniają krążenie żylna i pracę układu limfatycznego, a tym samym odprowadzają z tkanek nadmiar wody. Dodatkowo działają przeciwobrzękowo, a także łagodzą stan zapalny i wspomagają regenerację komórek. Ich doskonałym źródłem są m.in. skórki cytrusów.
- L-arginina – zawarty w nim tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne i dzięki temu usprawnia krążenie krwi. Najlepszym źródłem tego aminokwasu są orzechy włoskie, pestki dyni, soja i produkty odzwierzęce. Najlepiej przyswaja się witaminami z grupy B.
- Kurkuma – związek znajdujący się w tej przyprawie (kłącza ostryżu długiego) oprócz działania antywirusowego (i wielu innych zalet, m.in. obejmujących usprawnianie trawienia) wykazuje też korzystny wpływ na naczynia krwionośne, poprawiając ich stan i funkcjonowanie. Można ą jeść codziennie, ale korzystna dobowa dawka wyodrębnionej z niej kurkuminy to ok. 2000 mg dziennie.
- Cynamon – zawiera związki pobudzające wytwarzanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych. Są to m.in. cynamaldehyd i kwas cynamonowy, których konsumpcja może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi.
- Kapsaicyna – związek ten nasila produkcję tlenku azotu, a tym samym obniża ciśnienie krwi, zwalcza stan zapalny prowadzący do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz powstawania ich uszkodzeń, a także obniża poziom szkodliwych lipidów we krwi. Znajdziemy ją głównie w papryczkach chili.
- Czosnek – to niepozorne i niedoceniane warzywo ma zbawienne działanie, nie tylko antybakteryjne i antywirusowe, ale również zwalczające stan zapalny, usprawniające przepływ krwi i obniżające jej ciśnienie. To wszystko za sprawą pikantnych w smaku związków siarki, z których powstaje siarkowodór – gaz rozluźniający mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, który współdziała z tlenkiem azotu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com