W jaki sposób pobudzić krążenie krwi?

Sposoby na pobudzenie krążenie krwi.
Słabe krążenie krwi wiąże się z obrzękami, bólem, odrętwieniem, mrowieniem czy skurczami. Może pojawić się także uczucie przemęczenia. Objawy te odczuwamy dotkliwiej latem. W jaki sposób podkręcić krążenie krwi?

Słabe krążenie krwi coraz częściej dotyka młodych ludzi. Zaburzenia krążenia są też jednak częstym skutkiem niedoboru ruchu oraz siedzącym trybem życia. Taki stan spowodowany jest także chorobami sercowo-naczyniowymi. Sprawne krążenie krwi sprawia, że wszystkie komórki naszego ciała są odpowiednio natlenione i odżywione, i w ten sposób zapewnia optymalne funkcjonowanie organizmu. Jednak kiedy zaopatrzenie narządów i tkanek w krew jest niewystarczające, mogą pojawiać się dolegliwości takie jak ból w klatce piersiowej, zaburzenia trawienia, zawroty głowy, odrętwienie, zaburzenia koncentracji czy zmęczenie.

By podkręcić krążenie, trzeba zadbać o odpowiednią dietę bogatą w określone związki odżywcze, a w skrajnych sytuacjach – przyjmować suplementy zalecane przez lekarza. Które suplementy i zioła wspomagają krążenie krwi i łagodzą dolegliwości żylne?

  • Diosmina i hesperydyna - to naturalne antyoksydanty z grupy flawonoidów. Zawarte w nich związki usprawniają krążenie żylna i pracę układu limfatycznego, a tym samym odprowadzają z tkanek nadmiar wody. Dodatkowo działają przeciwobrzękowo, a także łagodzą stan zapalny i wspomagają regenerację komórek. Ich doskonałym źródłem są m.in. skórki cytrusów.
  • L-arginina – zawarty w nim tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne i dzięki temu usprawnia krążenie krwi. Najlepszym źródłem tego aminokwasu są orzechy włoskie, pestki dyni, soja i produkty odzwierzęce. Najlepiej przyswaja się witaminami z grupy B.
  • Kurkuma – związek znajdujący się w tej przyprawie (kłącza ostryżu długiego) oprócz działania antywirusowego (i wielu innych zalet, m.in. obejmujących usprawnianie trawienia) wykazuje też korzystny wpływ na naczynia krwionośne, poprawiając ich stan i funkcjonowanie. Można ą jeść codziennie, ale korzystna dobowa dawka wyodrębnionej z niej kurkuminy to ok. 2000 mg dziennie.
  • Cynamon – zawiera związki pobudzające wytwarzanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych. Są to m.in. cynamaldehyd i kwas cynamonowy, których konsumpcja może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi.
  • Kapsaicyna – związek ten nasila produkcję tlenku azotu, a tym samym obniża ciśnienie krwi, zwalcza stan zapalny prowadzący do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz powstawania ich uszkodzeń, a także obniża poziom szkodliwych lipidów we krwi. Znajdziemy ją głównie w papryczkach chili.
  • Czosnek – to niepozorne i niedoceniane warzywo ma zbawienne działanie, nie tylko antybakteryjne i antywirusowe, ale również zwalczające stan zapalny, usprawniające przepływ krwi i obniżające jej ciśnienie. To wszystko za sprawą pikantnych w smaku związków siarki, z których powstaje siarkowodór – gaz rozluźniający mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, który współdziała z tlenkiem azotu.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat