Warto przygotowywać posiłki wspólnie z dzieckiem!

Pomysł na nietypowy Dzień Dziecka.
Wiosna – czas świeżych, pysznych nowalijek – to świetny moment by rozwijać i wzmacniać prawidłowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Jak to zrobić?

Wspólnie gotując! Warto, bo badania dowodzą, że dzieci, które pomagają w kuchni, jedzą więcej owoców i warzyw123, a ich dieta jest jakościowo lepsza niż rówieśników, którzy nie gotują z rodzicami456.

Zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw nie zawsze jest proste – z tym z pewnością zgodzi się wielu rodziców. Naukowcy z jednostki badawczej Nestlé Research postanowili przyjrzeć się różnicom w spożyciu warzyw wśród dzieci, które uczestniczą w przygotowywaniu posiłków w domu, i porównać je z wynikami rówieśników, którzy tego nie robią. Wnioski? Dzieci pomagające w kuchni dużo chętniej jadły warzywa: sałatę – aż o 76 proc., kalafiora – o 23 proc.! „Mali kucharze” zjadali codziennie 207 gramów warzyw – a dzieci, które nie były zaangażowane w przygotowywanie posiłków, zaledwie 145 gramów: różnica wynosi ponad 40 proc.!7 Tak spektakularne wyniki to najlepszy dowód na to, że warto zachęcać dzieci do wspólnego planowania i przygotowywania posiłków. Płyną z tego same korzyści!

Świetna droga do zbilansowanej diety
Motywowanie najmłodszych do jedzenia większej ilości warzyw i owoców, zapewnienie jak najwyższej wartości odżywczej posiłków i zróżnicowanych źródeł białka - w tym pochodzenia roślinnego - może być wyzwaniem dla rodziców i opiekunów. Jak sobie z tym radzić?

- Należy włączać dzieci w przygotowywanie posiłków i sprawić, by była to dobra zabawa – podpowiada Katarzyna Kałaska, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska – Dlaczego jest to tak istotne? Ponieważ prawidłowe nawyki żywieniowe najlepiej kształtować u dzieci jak najwcześniej. Wtedy jest duża szansa, że będą im wierne w wieku nastoletnim, a później w dorosłym życiu. Najskuteczniejszy jest oczywiście przykład i doświadczenie, które – jako rodzice – pomagamy im zdobyć. Wspólne przyrządzanie posiłków to również szansa na pogłębienie więzi między członkami rodziny.

8 pomysłów na zachęcenie dziecka do wspólnego gotowania
Eksperci Nestlé przygotowali dla rodziców kilka wskazówek jak angażować i zachęcać dzieci do wspólnych aktywności w kuchni:

  1. Razem przygotujcie jadłospis dla całej rodziny na najbliższy tydzień. Pokażcie swoim pociechom, jak ważna jest zbilansowana dieta – zawierająca dużą ilość produktów pełnoziarnistych, błonnika i warzyw. Wysłuchajcie pomysłów swojego dziecka.
  2. Stwórzcie listę zakupów – niech dzieci pomogą Wam w przygotowaniu listy produktów, z których przygotujecie dania, zaplanowane w jadłospisie.
  3. Wspólnie rozpakujcie torby z zakupami - zamieńcie to w zabawę: pozwólcie, żeby dziecko zgadło, które produkty muszą trafić do lodówki, a które do spiżarni lub do zamrażarki.
  4. Razem przygotujcie posiłki - zaangażujcie najmłodszych do pomocy w kuchni: mycie produktów, dodawanie składników, tarcie na tarce to świetne aktywności dla dzieci. No i nie zapominajmy o zmywaniu!
  5. Pozwólcie dzieciom na kreatywność – dajcie im swobodę, zachęćcie by stworzyły sałatkę w kolorach tęczy albo ułożyły z warzyw kształt ulubionego zwierzątka. Brokuł i kalafior będą doskonale „udawać” drzewa. Możecie też skorzystać z foremek do ciasteczek i stworzyć gwiazdki czy serduszka z warzyw.
  6. Angażujcie zmysły - poproście dziecko, by zakryło oczy i - wykorzystując węch, smak, dotyk - zgadło, co ma na talerzu.
  7. Pokażcie dzieciom potrawy z różnych zakątków świata – da to najmłodszym szansę na odkrywanie nowych smaków i zapachów.
  8. Poproście dzieci o pomoc w serwowaniu posiłków - podawanie jedzenia w formie ułożonego obrazka, prostego wzoru lub dekorowanie brzegu talerza może uczynić posiłek bardziej apetycznym dla dzieci.

Dzięki tym praktycznym pomysłom można będzie cieszyć się wspólnym tworzeniem zdrowych i pysznych posiłków. W dalszej perspektywie – być może pomogą one dzieciom dokonywać dobrych wyborów żywieniowych - zgodnie ze znanym porzekadłem „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.

Dodatkowe inspiracje
Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie działania Nestlé, mające na celu wsparcie rodziców i opiekunów w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych i zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Program uświadamia jak ważne jest angażowanie najmłodszych w przygotowywanie posiłków i wspólne gotowanie całą rodziną, co wpływa nie tylko na kształtowanie nawyków, rozwój nowych umiejętności, ale także na pogłębianie więzi między członkami rodziny.

W ramach tej inicjatywy wystartowała kampania żywieniowa na Facebooku programu „Lekkoatletyka dla każdego”, przewidziana do końca roku. Kampania podejmuje temat prawidłowego odżywania oraz łączenia aktywności fizycznej z prawidłową dietą. W jej ramach publikowane są różnorodne materiały poradnikowe dotyczące np. roli warzyw czy owoców w diecie, nawadniania organizmu czy zaleceń żywieniowych dla młodych sportowców. Publikacje, wzbogacone kolorowymi materiałami edukacyjnymi, dostępne są również w wersji do pobrania.

1 Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)
2 Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)
3 Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)
4 Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)
5 Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)
6 Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)
7 https://www.nestle.com/stories/cooking-together-kids-healthy-habits-diets

Fot. Nestlé
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat