Właściwości nasion chia

Kilka faktów o właściwościach nasion chia.
Pochodzące z szałwi hiszpańskiej nasiona chia mają ogromną ilość pozytywnie wpływających na organizm ludzki właściwości. Oto niektóre z nich.

Bogactwo składników odżywczych
Jedną z kluczowych zalet nasion chia jest to, że pochodzące z Ameryki ziarenka zawierają mnóstwo przeróżnych składników odżywczych. Doceniano to już w starożytności. Nie przypadkiem bowiem to drogocenne bogactwo natury zostało nazwane przez Majów: „chia”, czyli „siła”. Błonnik, wapń, fosfor, magnez, mangan, cynk, potas – to tylko niektóre z minerałów, ukrytych we wnętrzu każdego małego nasionka chia. Warto wspomnieć, że są one także źródłem kwasów omega-3. Kolejnym ich walorem jest fakt, że nie ma w nich glutenu.

Duża ilość przeciwutleniaczy
Około 2 milimetrowe nasiona chia są prawdziwą konkurencją dla wielu kremów przeciwzmarszczkowych. Zawierają bowiem sporo przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalniają proces starzenia się naszych komórek. Mogą ponadto pozytywnie wpływać na regenerację skóry. Choćby więc z tego powodu warto włączyć je do swojej diety.

Pomoc w odchudzaniu
Dzięki zawartości błonnika i białka nasiona chia są sprzymierzeńcami wszystkich tych, którzy pragną zrzucić parę kilo. Ich spożywanie może przyczynić się bowiem do zmniejszenia apetytu oraz powstania uczucia sytości. Nie odejmą nam one wprawdzie w jakiś cudowny sposób wagi, ale przy regularnym spożywaniu na pewno trochę poprawią metabolizm oraz pomogą ograniczyć objadanie się.

Kopniak dla cukrzycy
Warto zdawać sobie sprawę, że nasiona chia mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz obniżać poziom cukru we krwi. Ich zaletą jest także to, że wpływają na spadek ciśnienia tętniczego. Wysokociśnieniowcy oraz chorujący na cukrzycę typu II mają zatem dzięki nasionom chia prawdziwy powód do radości.

Wspomaganie pamięci
Dzięki zawartości kwasów omega-3 owoce szałwii hiszpańskiej wspomagają pracę mózgu oraz poprawiają pamięć. Ich włączenie do codziennej diety jest bardzo korzystne dla naszego układu nerwowego. Uważa się również, że nasiona chia mogą łagodzić objawy depresji oraz że mają działanie uspokajające.

Korzyści dla serca
Substancje zawarte w tych niepozornie wyglądających, owalnych ziarenkach z Ameryki korzystnie wpływają na układ krwionośny człowieka. Nasiona chia łagodzą stany zapalne i zapobiegają zawałowi serca. Obniżają także ryzyko miażdżycy i redukują ilość szkodliwego cholesterolu w organizmie.

Mniejsze zagrożenie rakiem piersi
Zminimalizowanie wystąpienia nowotworu piersi to kolejny walor, jaki może wyniknąć z regularnego spożywania nasion chia. Tu również ogromną rolę odgrywają kwasy omega-3. Dobrze więc, by osoby chcące zadbać o zdrowie swojego biustu zechciały zadbać o stałe zaopatrzenie swojej kuchni w nasiona chia. Korzyści z ich konsumpcji wydają się naprawdę nieocenione.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat