To właśnie ich właściwości wykorzystywane są w jogurcie pitnym Danacol, którego działanie obniżające poziom cholesterolu już w 3 tygodnie zostało potwierdzone badaniami klinicznymiii. Z kolei w aptekach dostępny jest suplement diety Danacol Plus, zawierający sterole roślinne, w postaci saszetek z żelemiii.
Polacy nadal nie są wystarczająco zorientowani w temacie zdrowia i regularnych badań profilaktycznych. Aż 60% z nich nie zna swojego poziomu cholesterolu we krwi1. Eksperci wskazują, że podwyższony poziom cholesterolu, obok nadciśnienia tętniczego, palenia tytoniu, cukrzycy i otyłości, jest głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jak radzić sobie z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi?
Cholesterol w naszym organizmie jest transportowany w postaci kompleksów z białkami tworząc tzw. lipoproteiny, które możemy podzielić na dwa główne typy: lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) oraz lipoproteiny o małej gęstości (LDL). Odgrywają one różne role w jego metabolizmie i mają odmienny wpływ na zdrowie: cholesterol LDL to tzw. „zły” cholesterol, gdyż prowadzi do powstawania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, a cholesterol HDL to tzw. „dobry” cholesterol, ponieważ usuwa jego nadmiar z organizmu.
Badania kliniczne dowodzą, że skuteczną metodą walki z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i właśnie też tego „złego” cholesterolu jest regularna aktywność fizyczna połączona z odpowiednio zbilansowaną dietą. Wsparciem w tym procesie są też sterole roślinneiv. Te naturalnie występujące w roślinach substancje mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Spożywane w odpowiednich ilościach obniżają poziom cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie jego wchłaniania w jelicie oraz zwiększenie jego wydalania z organizmu. Co ważne – organizm człowieka nie jest w stanie ich samodzielnie produkować i z tego względu muszą być one dostarczane wraz z dietą. Można je znaleźć w niektórych produktach spożywczych, takich jak: oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek), orzechy, nasiona sezamu i roślin strączkowych oraz w produktach zbożowych. Mniejsze ich ilości występują również w owocach i warzywach.
Ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu serca odgrywa również tiamina, czyli witamina B1. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w ten składnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.
Danacol i Danacol Plus – nowe produkty obniżające poziom cholesterolu dzięki zawartości steroli roślinnych2
Danacol to jogurt pitny zawierający 1,6 g steroli roślinnych w 100 g. Badania kliniczne dowodzą, że ich regularne spożywanie w takiej ilości obniża poziom cholesterolu we krwi, nawet o 10% w 3 tygodnie2. Produkt jest bez dodatku cukrów (zawiera naturalnie występujące cukry) i dostępny jest w dwóch wariantach: o smaku klasycznym i o smaku truskawkowym. To propozycja dla tych, którzy chcą wesprzeć zmianę nawyków żywieniowych i jeszcze skuteczniej walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu. Z kolei w aptekach dostępny jest suplement diety Danacol Plus w wygodnych saszetkach z żelem o smaku owoców cytrusowych, który zawiera 2,5 g steroli roślinnych oraz 0,33 mg tiaminy (witaminy B1)3 w 1 saszetce (zalecanej dziennej porcji).
Podstawą w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu jest zmiana stylu życia i nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Warto zacząć przede wszystkim od monitorowania poziomu cholesterolu, a na co dzień wdrożyć dietę m.in. ubogą w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, bogatą w błonnik i połączyć ją z regularną aktywnością fizyczną.
Ważne informacje: Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g/dobę. Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza. Produkt może nie być odpowiedni do stosowania u kobiet w ciąży lub karmiących piersią oraz u dzieci w wieku poniżej 5 lat. Produkt Danacol należy stosować jako części zróżnicowanej i zbilansowanej diety, która obejmuje regularne spożywanie owoców i warzyw, aby utrzymać poziom karotenoidów.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa