Zaskocz swoich gości tymi daniami na święta!

Zaskocz swoich gości tymi świątecznymi daniami!
Nieoczywiste kuchenne połączenia to zjawisko zyskujące ostatnimi czasy na popularności: do meksykańskiego chilli warto dodać kilka kostek gorzkiej czekolady, do zup kremów popcorn, a do azjatyckich sosów nieco masła orzechowego. Niewiele osób zdaje sobie jednak, iż nie mniej uniwersalny składnik w kuchni stanowi… kawa! Dodając ją do wielu potraw wzniesiemy głębię smaków na zupełnie inny, wyższy poziom!

Co więcej, kawa może być przydatna nawet podczas przygotowań do… nadchodzących świąt! I to nie tylko jako źródło energii. Dziś pokażemy, jak dobra kawa i ekspres do kawy De’Longhi mogą przyjść z pomocą w tworzeniu kreatywnych świątecznych dań - gwarantujemy zaskoczenie gości!

Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI

Łosoś w kawowej glazurze - konkurencja dla karpia

Mówiąc „święta”, od razu myślimy „ryba”. Jednak czy kawa i ryba to nie zbyt odważne połączenie? Oczywiście, nic bardziej mylnego! Wyraziste, charakterystyczne nuty kawy świetnie współgrają z bogatym smakiem i delikatnością ryby. Co powiesz więc na nieco szaleństwa w święta? Jeśli tradycyjny karp to nie Twoja ulubiona ryba, to może zaserwujesz gościom… kawowego łososia? Kawa w tym przepisie posłuży jako glazura. W połączeniu z resztą składników stworzy gęsty, bogaty w smaku sos, który doda łososiowi głębi.

Czego będziemy potrzebować? Po pierwsze, kawy: ekspres do kawy De’Longhi pozwoli nam na zaparzenie szklanki aromatycznego espresso, które w małym rondelku łączymy z łyżką miodu, łyżką puree z pomidorów i szczyptą soli. Gotuj mieszając na małym ogniu, aż całość zredukuje się o połowę. Zostaw do wystudzenia. Następnie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, oblej łososia położonego na blasze redukcją i włóż do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie łosoś jest gotowy do podania. Możesz podać go razem z młodymi ziemniakami w maśle lub warzywami na parze - będą się łączyć wyśmienicie. Wyrazisty smak kawy, przełamany słodyczą miodu i kwasowością pomidorów to połączenie, którego w pierwszym momencie kubki smakowe nie są w stanie pojąć. A gdy już je zrozumieją, nie będą w stanie się oderwać…

Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI

Kawowy vinegrette - świąteczne sałatki w nowym wydaniu

Czy jakakolwiek uczta może obyć się bez pysznej, odświeżającej sałatki? Oczywiście, że nie. Co powiesz na to, by na Twoim stole oprócz tradycyjnej sałatki warzywnej/majonezowej królowała również sałatka z kawowym sosem vinegrette? Każdy, kto choć raz przygotowywał vinegrette w swoim domu wie, że kluczem jest balans. Dlatego kawa, zwłaszcza ta, którą zaserwuje ekspres do kawy De’Longhi, tak dobrze działa w tym przepisie. Dobrze przygotowany, czarny napar dodaje balansu, jednak w zależności od preferencji możemy bardziej eksponować pewne nuty. Wolisz lekki, nieco bardziej owocowo/cytrusowy sos - przygotuj go na bazie jasno palonej kawy z Afryki. Wolisz cięższe, bardziej orzechowo-ziemiste nuty? Sięgnij po średnio palone ziarna z Azji - kombinacje są niemal nieskończone!

Co do samego przepisu: połącz ze sobą 30 ml chłodnej kawy, łyżkę musztardy dijon, octu balsamicznego, cukru (lub miodu) i pokrojoną szalotkę. Do całości (cały czas mieszając) wlej powoli oliwę z oliwek, aż vinegrette zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz według uznania.

Kawowy vinegrette to idealny dodatek do wyrazistych sałatek, na przykład ze szpinakiem i wędzonym serem. A co najlepsze, to tobie pozostawiamy wybór użytej kawy - popuść wodze fantazji i stwórz sos, który na zawsze pozostanie w pamięci twoich bliskich. A sekretny składnik znać będziesz tylko ty…

Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI

Pieczeń z kawowym twistem…

Jednak co po Wigilii, kiedy najdzie nas ochota na porządny, mięsny posiłek? Tu także z pomocą przychodzi… kawa, a konkretnie pyszne, aromatyczne espresso (które pomoże nam zaparzyć niezastąpiony ekspres do kawy De’Longhi!). Intensywność i ciężkie, orzechowe nuty włoskiej małej czarnej idealnie współgrają jako dodatek do… sosu pieczeniowego! Jak przygotować kawowy sos pieczeniowy? To bardzo proste: ⅔ szklanki kawy łączymy w małym garnku z ⅓ kostki masła, do całości dodajemy łyżeczkę sosu Worcester, soku z cytryny, łyżeczkę miodu i dużą łyżeczkę musztardy, a całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Zaczynając pieczenie mięsa, podlewamy je połową powstałego sosu z każdej strony. Resztę serwujemy do już gotowego mięsa. Ten sos sprawdzi się zarówno z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, czy dowolnym innym rodzajem pieczonego mięsa. Spraw, by świąteczny obiad był naprawdę niezapomniany.

Podsumowanie

Tym artykułem chcieliśmy pokazać, że wystarczy dobry ekspres (jak ekspres do kawy De’Longhi), kawa i nieco kreatywności, by zupełnie odmienić oblicze świątecznego gotowania. A co najlepsze, używając różnych rodzajów kaw możesz do woli bawić się charakterem każdego z dań. Spraw więc, by tegoroczne świąteczne menu było naprawdę niezapomniane i przygotuj prawdziwą kawową ucztę. A co na deser? Może tiramisu i filiżanka pysznego cappuccino? W końcu dobrej kawy nie może być nigdy za wiele!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat