Co więcej, kawa może być przydatna nawet podczas przygotowań do… nadchodzących świąt! I to nie tylko jako źródło energii. Dziś pokażemy, jak dobra kawa i ekspres do kawy De’Longhi mogą przyjść z pomocą w tworzeniu kreatywnych świątecznych dań - gwarantujemy zaskoczenie gości!
Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI
Mówiąc „święta”, od razu myślimy „ryba”. Jednak czy kawa i ryba to nie zbyt odważne połączenie? Oczywiście, nic bardziej mylnego! Wyraziste, charakterystyczne nuty kawy świetnie współgrają z bogatym smakiem i delikatnością ryby. Co powiesz więc na nieco szaleństwa w święta? Jeśli tradycyjny karp to nie Twoja ulubiona ryba, to może zaserwujesz gościom… kawowego łososia? Kawa w tym przepisie posłuży jako glazura. W połączeniu z resztą składników stworzy gęsty, bogaty w smaku sos, który doda łososiowi głębi.
Czego będziemy potrzebować? Po pierwsze, kawy: ekspres do kawy De’Longhi pozwoli nam na zaparzenie szklanki aromatycznego espresso, które w małym rondelku łączymy z łyżką miodu, łyżką puree z pomidorów i szczyptą soli. Gotuj mieszając na małym ogniu, aż całość zredukuje się o połowę. Zostaw do wystudzenia. Następnie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, oblej łososia położonego na blasze redukcją i włóż do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie łosoś jest gotowy do podania. Możesz podać go razem z młodymi ziemniakami w maśle lub warzywami na parze - będą się łączyć wyśmienicie. Wyrazisty smak kawy, przełamany słodyczą miodu i kwasowością pomidorów to połączenie, którego w pierwszym momencie kubki smakowe nie są w stanie pojąć. A gdy już je zrozumieją, nie będą w stanie się oderwać…
Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI
Czy jakakolwiek uczta może obyć się bez pysznej, odświeżającej sałatki? Oczywiście, że nie. Co powiesz na to, by na Twoim stole oprócz tradycyjnej sałatki warzywnej/majonezowej królowała również sałatka z kawowym sosem vinegrette? Każdy, kto choć raz przygotowywał vinegrette w swoim domu wie, że kluczem jest balans. Dlatego kawa, zwłaszcza ta, którą zaserwuje ekspres do kawy De’Longhi, tak dobrze działa w tym przepisie. Dobrze przygotowany, czarny napar dodaje balansu, jednak w zależności od preferencji możemy bardziej eksponować pewne nuty. Wolisz lekki, nieco bardziej owocowo/cytrusowy sos - przygotuj go na bazie jasno palonej kawy z Afryki. Wolisz cięższe, bardziej orzechowo-ziemiste nuty? Sięgnij po średnio palone ziarna z Azji - kombinacje są niemal nieskończone!
Co do samego przepisu: połącz ze sobą 30 ml chłodnej kawy, łyżkę musztardy dijon, octu balsamicznego, cukru (lub miodu) i pokrojoną szalotkę. Do całości (cały czas mieszając) wlej powoli oliwę z oliwek, aż vinegrette zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz według uznania.
Kawowy vinegrette to idealny dodatek do wyrazistych sałatek, na przykład ze szpinakiem i wędzonym serem. A co najlepsze, to tobie pozostawiamy wybór użytej kawy - popuść wodze fantazji i stwórz sos, który na zawsze pozostanie w pamięci twoich bliskich. A sekretny składnik znać będziesz tylko ty…
Źródło: zdjęcie wygenerowane przez Canva AI
Jednak co po Wigilii, kiedy najdzie nas ochota na porządny, mięsny posiłek? Tu także z pomocą przychodzi… kawa, a konkretnie pyszne, aromatyczne espresso (które pomoże nam zaparzyć niezastąpiony ekspres do kawy De’Longhi!). Intensywność i ciężkie, orzechowe nuty włoskiej małej czarnej idealnie współgrają jako dodatek do… sosu pieczeniowego! Jak przygotować kawowy sos pieczeniowy? To bardzo proste: ⅔ szklanki kawy łączymy w małym garnku z ⅓ kostki masła, do całości dodajemy łyżeczkę sosu Worcester, soku z cytryny, łyżeczkę miodu i dużą łyżeczkę musztardy, a całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Zaczynając pieczenie mięsa, podlewamy je połową powstałego sosu z każdej strony. Resztę serwujemy do już gotowego mięsa. Ten sos sprawdzi się zarówno z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, czy dowolnym innym rodzajem pieczonego mięsa. Spraw, by świąteczny obiad był naprawdę niezapomniany.
Tym artykułem chcieliśmy pokazać, że wystarczy dobry ekspres (jak ekspres do kawy De’Longhi), kawa i nieco kreatywności, by zupełnie odmienić oblicze świątecznego gotowania. A co najlepsze, używając różnych rodzajów kaw możesz do woli bawić się charakterem każdego z dań. Spraw więc, by tegoroczne świąteczne menu było naprawdę niezapomniane i przygotuj prawdziwą kawową ucztę. A co na deser? Może tiramisu i filiżanka pysznego cappuccino? W końcu dobrej kawy nie może być nigdy za wiele!