Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego grilla

Grill elektryczny - zdrowiej, ale czy tak samo smacznie?
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a poznać go można po unoszących się z ogródków zapachach, które kuszą aromatami każdego, kto znajdzie się w pobliżu. Dania z grilla to idealne dopełnienie lata, a ich smaku nie da się podrobić. Ale czy zastanawiałeś się, jaki wpływ na nasz organizm mają tak przygotowane dania? Sprawdź, jak grillować zdrowo i jakie są zdrowe alternatywy dla tradycyjnego grilla.

Grillowanie na zdrowo
Nie bez powodu grillowanie nazywane jest narodowym sportem Polaków. Wraz z pierwszymi ciepłymi popołudniami Polacy zaczynają wspólne przygotowywanie posiłków na otwartym powietrzu. Towarzysząca temu atmosfera nadaje takiej uczcie wyjątkowy charakter. Pomimo tego, że grillowanie przywołuje tak wiele pozytywnych emocji, warto zastanowić się, czy faktycznie jest zdrowe.

Grillowanie to obróbka termiczna żywności, do której wykorzystuje się żarzący węgiel bądź „żywy” ogień. W ten sposób można przygotować wiele produktów spożywczych – mięso, ryby, warzywa, a nawet owoce. Wykorzystanie ognia do przygotowania jedzenia pozwala na krótszą obróbkę niż np. podczas gotowania, dzięki czemu żywność traci mniej składników odżywczych. Co więcej, podczas grillowania wytapia się tłuszcz, dlatego potrawy przygotowane na ruszcie zwykle są bardziej lekkostrawne niż te smażone na patelni. Wytapiający się tłuszcz, chociaż jest dużą zaletą, może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz tworzy szkodliwe związki chemiczne, które na skutek płomieni bądź dymu mogą osadzać się na przygotowywanej żywności. Oczywiście są sposoby, aby tego uniknąć. Na grilla najlepiej wybierać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, np. schab bądź drób. Dodatkowym zabezpieczeniem będzie wykorzystanie aluminiowych tacek, które zapobiegną przedostawaniu się tłuszczu do ognia. Ryby przed grillowaniem warto zawinąć w folię aluminiową, która dodatkowo pozwala zachować więcej smaku. Mając do wyboru ruszt nad żarzącym się węglem, bądź drewnem oraz ognisko, wybieraj ruszt – przygotowanie posiłku nad ogniem jest o wiele zdrowsze od przygotowania go bezpośrednio w płomieniach.

Oczywiście nie należy popadać w skrajności. To dawka czyni truciznę i tak też jest w przypadku potraw z grilla. Jedzone z umiarem, przygotowane z zachowaniem ostrożności nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Gill elektryczny – zdrowa alternatywa
Jeśli jesteś fanem częstego grillowania, z pewnością nie chcesz rezygnować z częstego przygotowywania posiłków na ruszcie – szczególnie w lecie. W takiej sytuacji warto rozważyć alternatywne rozwiązanie, które pozwoli Ci grillować często i w zdrowy sposób. Jest nim grill elektryczny. Urządzenie wyposażone jest w dwie płyty grzewcze. Podstawowe grille elektryczne pozwalają korzystać z urządzenia jak z opiekacza, ale na rynku dostępne są również modele, pozwalające na rozłożenie obydwu płyt na płasko. Tak ustawione urządzenie pozwala na grillowanie produktów spożywczych niemalże, jak na ruszcie. Do obróbki termicznej wykorzystywana jest energia elektryczna, dzięki czemu wytapiający się tłuszcz nie tworzy szkodliwych związków chemicznych. Ten sposób przygotowania potraw nie wymaga dodatku dużej ilości oleju, dlatego jest zdrowy, lekkostrawny i niskokaloryczny. Dania przygotowane na grillu elektrycznym, podobnie jak te z grilla tradycyjnego, są pełne smaku, więc są nie tylko zdrową, ale i równie smaczną alternatywą.  

Grillowanie cały rok
A gdyby tak grillować nie tylko w lecie, ale cały rok? Z grillem elektrycznym jest to możliwe! Dzięki kompaktowemu rozmiarowi urządzenie bez problemu zmieści się na kuchennym blacie bądź w szafce, a Ty nie będziesz musiał rezygnować z ulubionych dań z grilla nawet w zimie.

Jakie urządzenie wybrać?
Na rynku dostępne jest wiele modeli grilli elektrycznych. Te podstawowe ograniczają się do kilku ustawień temperatury, ale w ofercie producentów znajdziesz również urządzenia wyposażone w automatyczne tryby i inne dodatkowe funkcje. Wybierając grilla elektrycznego, kieruj się swoimi potrzebami. Podczas zakupu zwróć uwagę na:

  • Wielkość urządzenia – im większa liczba domowników lub gości, tym większe płyty grzewcze będą przydatne.
  • Moc urządzenia – to istotny czynnik, który decyduje o efektywności urządzenia.
  • Płyty grzewcze pokryte nieprzywierającą warstwą – jest to konieczne, aby grillowanie było łatwe i przyjemne.
  • Zakres regulacji temperatury – zastanów się, jakie produkty najczęściej grillujesz. Do mięs oraz ryb potrzebne będzie urządzenie, które osiągnie wyższą temperaturę niż tą potrzebną do grillowania np. warzyw.
  • Automatyczne programy – będą przydatne szczególnie przy częstym używaniu grilla.

A jeśli szukasz sprawdzonych urządzeń, z pomocą przychodzi marka Gorenje wraz z dwoma grillami elektrycznymi, które zaspokoją różne oczekiwania i potrzeby użytkowników.

Jeśli potrzebujesz urządzenia prostego w użyciu, które zapewni Ci podstawowe funkcje grilla elektrycznego, a przy tym będzie w rozsądnej cenie, idealnie sprawdzi się model KR1800SDP. Urządzenie jest wyposażone w dwustronne wyjmowane płyty grzewcze o różnej strukturze – płaskiej i rowkowanej (grillowej). Grillowa strona płyt sprawdzi się do grillowania i opiekania, natomiast płaska – do podsmażania i podgrzewania. Urządzenie posiada kilka ustawień pozycji górnej płyty, dzięki czemu z łatwością dostosujesz ją do grillowanych produktów, a nawet rozłożysz je całkowicie na płasko. Model KR1800SDP zapewnia krótki czas opiekania, dużą moc i równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu jego praca jest niezwykle wydajna.

Natomiast jeśli poszukujesz grilla elektrycznego, który jest wyposażony w dodatkowe funkcje, model GCG2100S będzie odpowiednim wyborem. Płyty grzewcze, tak samo, jak modelu KR1800SDP, pokryte są warstwą nieprzywierającą. Wysokość płyt możesz dostosować do różnego rodzaju produktów lub rozłożyć je na płasko i korzystać z urządzenia jak z tradycyjnego grilla. Temperatura urządzenia może być sterowana manualnie bądź poprzez wykorzystanie jednego z 7 programów automatycznych, wśród których znajdziesz m.in. rozmrażanie. Co więcej, model GCG2100S jest wyposażony w termosondę z automatyczną regulacją czasu pieczenia, dzięki której nie będziesz musiał co chwila spradzać, czy Twoje danie jest już gotowe. Płyty grzewcze są wyjmowane, co pozwala na łatwe utrzymanie urządzenia w czystości.

Grill elektryczny to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego grilla. To jedna z najzdrowszych obróbek termicznych, która pozwala na zachowanie składników odżywczych i pełni smaku potraw. Warto ją rozważyć zarówno podczas letniego grillowania, jak i po sezonie na tardycyjnego grilla.

Fot. Gorenje
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat