Od czego zacząć?
Jajka można przygotowywać na naprawdę wiele sposobów i serwować zarówno jako śniadania, przekąski, ale też pełnowymiarowe dania. To nie musi być klasyczna jajecznica czy omlet. Zachęcamy do eksperymentowania i wykorzystywania tego składnika w postaci past, jako dodatek do surówek, czy nawet w postaci faszerowanych opcji finger food. Pamiętaj, że jajka możesz smażyć, piec, czy dodawać do ciast i wypieków. Możliwości tego niepozornego przysmaku są niemal nieograniczone. Dobrze smakują w zestawieniu z cebulą, papryką, awokado czy łososiem. W Twojej kuchni na pewno nie będzie nudno!
Korzyści zdrowotne
Jaja zawierają ogrom wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo, selen oraz witaminę D. Białko obecne w jajkach jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego i zawiera niezbędne aminokwasy. Regularne spożywanie jajek może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawie gęstości kości, a także zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Kreatywna Wielkanoc
Wielkanoc to czas, który spędzamy w gronie najbliższych. To moment, w którym możemy zanurzyć się w polskich tradycjach kulinarnych, ale także nieco zaskoczyć domowników zaserwowanymi na stole potrawami. Na platformie z przepisami na urządzenie Thermomix® - Cookidoo®, pojawiła się właśnie nowa kolekcja z przepisami na dania z jajek – „Ale jaja!”. Znajdziesz tam sporo inspiracji na nieoczywiste wykorzystanie jajek. To właśnie one grają tam główną rolę! Możesz przygotować je na przeróżne sposoby, np. w koszulce, po szkocku lub po turecku. W kolekcji nie mogło zabraknąć słodkich propozycji. Koniecznie wypróbuj przepisy na pieczony naleśnik Dutch Baby oraz na portugalskie babeczki z kremem.
Portugalskie babeczki z kremem (TM6, TM5)
Składniki
- 250 g mleka
- 175 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- skórka z cytryny, z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
- masło, do natłuszczenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, gotowego (ok. 275 g, patrz wskazówka)
Przydatne przybory kuchenne
- forma na 12 muffinek, kratka do studzenia
Części urządzenia Thermomix
Sprzęt kuchenny
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka, wymieszać 10 s/obr. 4.
- Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać 18 min/90°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka). Zdjąć motylek. Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
- Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
- Do naczynia, najlepiej do rondelka wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka. Całość zmiksować.
- Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka). Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
- Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).
Wskazówka
- Białka pozostałe po przygotowaniu przepisu można wykorzystać do przygotowania np. kokosanek, bezy Pavlova lub omletu z białek albo zamrozić do późniejszego wykorzystania. Przepisy znajdują się na platformie Cookidoo®.
- Ciasto francuskie powinno mieć grubość ok. 3 mm. Jeśli ciasto francuskie jest zbyt grube, należy rozwałkować je na oprószonym mąką blacie.
- Z ciasta francuskiego można wyciąć okręgi Ø 10 cm i wyłożyć nimi formę na 12 muffinek, jednak wówczas należy użyć 2 opakowań ciasta francuskiego (ok. 550 g).
- Przepis „Ciasto francuskie” znajduje się na platformie Cookidoo®.
- W punkcie 3. należy do każdego gniazda wlewać krem do maks. ¾ wys., ponieważ w trakcie pieczenia krem unosi się, lecz po upieczeniu opada.
- Przed podaniem babeczki można oprószyć mielonym cynamonem.
Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa