Ale jaja! - przepisy wielkanocne

Wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem jaj na Wielkanoc i nie tylko.
Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie i stanowią składnik wielu potraw w przeróżnych kulturach. W kontekście Świąt Wielkanocnych są uważane za symbol nowego życia i odnowienia. Bez wątpienia, jaja są bardzo zdrowym i wartościowym urozmaiceniem naszej diety i powinniśmy wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Sprawdź, jak kreatywnie możesz wykorzystać jaja w swojej kuchni!

Od czego zacząć?
Jajka można przygotowywać na naprawdę wiele sposobów i serwować zarówno jako śniadania, przekąski, ale też pełnowymiarowe dania. To nie musi być klasyczna jajecznica czy omlet. Zachęcamy do eksperymentowania i wykorzystywania tego składnika w postaci past, jako dodatek do surówek, czy nawet w postaci faszerowanych opcji finger food. Pamiętaj, że jajka możesz smażyć, piec, czy dodawać do ciast i wypieków. Możliwości tego niepozornego przysmaku są niemal nieograniczone. Dobrze smakują w zestawieniu z cebulą, papryką, awokado czy łososiem. W Twojej kuchni na pewno nie będzie nudno!

Korzyści zdrowotne
Jaja zawierają ogrom wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo, selen oraz witaminę D. Białko obecne w jajkach jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego i zawiera niezbędne aminokwasy. Regularne spożywanie jajek może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawie gęstości kości, a także zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Kreatywna Wielkanoc
Wielkanoc to czas, który spędzamy w gronie najbliższych. To moment, w którym możemy zanurzyć się w polskich tradycjach kulinarnych, ale także nieco zaskoczyć domowników zaserwowanymi na stole potrawami. Na platformie z przepisami na urządzenie Thermomix® - Cookidoo®, pojawiła się właśnie nowa kolekcja z przepisami na dania z jajek – „Ale jaja!”. Znajdziesz tam sporo inspiracji na nieoczywiste wykorzystanie jajek. To właśnie one grają tam główną rolę! Możesz przygotować je na przeróżne sposoby, np. w koszulce, po szkocku lub po turecku. W kolekcji nie mogło zabraknąć słodkich propozycji. Koniecznie wypróbuj przepisy na pieczony naleśnik Dutch Baby oraz na portugalskie babeczki z kremem.

Portugalskie babeczki z kremem (TM6, TM5)

Składniki

  • 250 g mleka
  • 175 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • skórka z cytryny, z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
  • masło, do natłuszczenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, gotowego (ok. 275 g, patrz wskazówka)

Przydatne przybory kuchenne

  • forma na 12 muffinek, kratka do studzenia

Części urządzenia Thermomix

  • motylek, miarka

Sprzęt kuchenny

  • piekarnik

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka, wymieszać 10 s/obr. 4.
  2. Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać 18 min/90°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka). Zdjąć motylek. Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
  3. Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Do naczynia, najlepiej do rondelka wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka. Całość zmiksować.
  2. Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka). Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
  3. Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).

Wskazówka

  • Białka pozostałe po przygotowaniu przepisu można wykorzystać do przygotowania np. kokosanek, bezy Pavlova lub omletu z białek albo zamrozić do późniejszego wykorzystania. Przepisy znajdują się na platformie Cookidoo®.
  • Ciasto francuskie powinno mieć grubość ok. 3 mm. Jeśli ciasto francuskie jest zbyt grube, należy rozwałkować je na oprószonym mąką blacie.
  • Z ciasta francuskiego można wyciąć okręgi Ø 10 cm i wyłożyć nimi formę na 12 muffinek, jednak wówczas należy użyć 2 opakowań ciasta francuskiego (ok. 550 g).
  • Przepis „Ciasto francuskie” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • W punkcie 3. należy do każdego gniazda wlewać krem do maks. ¾ wys., ponieważ w trakcie pieczenia krem unosi się, lecz po upieczeniu opada.
  • Przed podaniem babeczki można oprószyć mielonym cynamonem.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat