Andrzejki za dwa dni, a Ty wciąż bez pomysłu na przekąski?

Krewetki przybywają z odsieczą
Andrzejki to doskonała okazja do spotkań w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze. Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!

Przepis na krewetki w tempurze

Składniki:

  • 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej
  • Sól do smaku
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Sos sojowy lub słodki sos chili do podania

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta tempura:

  • W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.
  • Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.

2. Przygotowanie krewetek:

  • Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.
  • Posól krewetki do smaku.

3. Smażenie:

  • W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
  • Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.
  • Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
  • Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.

4. Podanie:

  • Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat