Aromatyczny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Smacznie i szybko z makaronami „2 minuty” Podravka
Przygotowywanie domowych, pełnowartościowych posiłków czasami bywa nie lada wyzwaniem – szczególnie wtedy, gdy brakuje nam czasu na ich przygotowanie. Wtedy warto sięgnać po makaron „2 minuty” Podravka. Jest to idealna propozycja zarówno dla miłośników włoskiej kuchni, jak i wszystkich, którzy podczas gotowania cenią pyszny smak potraw oraz ich ekspresowe przygotowanie.

Innowacyjny makaron
Makaron Podravka „2 minuty” powstał z myślą o konsumentach, którym zależy na szybkim i przyjemnym przygotowywaniu pełnowartościowych potraw. W ofercie marki dostępne są trzy rodzaje: Spaghetti, Fusilli (świderki) oraz Chifferi (kolanka). Makaron produkowany jest w innowacyjny sposób, w wyniku którego końcowy czas gotowania wynosi jedynie 2 minuty (makaron ugotowany al dente), a produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych. Wszystkie rodzaje makaronów Podravka „2 minuty” powstały w 100% z wysokogatunkowej pszenicy durum. Ta wyjątkowa odmiana pszenicy zawiera wysoką ilość białka, witamin oraz składników mineralnych, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Makaron stanowi podstawę wielu dań. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z Pesto alla Genovese czy Pesto Rosso Podravka. Można go podawać także z sosem, oliwą, oraz łączyć z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Poniżej prezentujemy pomysł na przepyszne i szybkie danie, z użyciem makaronu Podravka „2 minuty”, które z pewnością przypadnie do gustu fanom dań z makaronem.

Prosty przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (4 porcje)

Składniki:

  • 500 g kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 100 g suszonych pomidorów Podravka (odsączonych z zalewy)
  • 250 g makaronu Podravka „2 minuty” Fusilli (świderki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli
  • 10 ml oliwy
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • ¼ czerwonej papryczki chilli
  • 30 g masła
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 kostka bulionu drobiowego Vegeta Natur
  • 350 g wody

Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek miksujemy z natką pietruszki, bazylią, chilli, suszonymi pomidorami oraz masłem. Dolewamy wodę, śmietankę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego i mieszamy do momentu połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej oliwie, na głębokiej patelni. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie gotujemy makaron Podravka „2 minuty” według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron wsypujemy na patelnię i całość mieszamy. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu.

Wskazówka:
Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posypać parmezanem.

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat