Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem

Przepis na nietypową babkę wielkanocną.
Nie masz pomysłu na babkę wielkanocną? Spróbuj wariantu marchewkowego!

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem
Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!

Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):

Ciasto marchewkowe:

  • 350 g obranych marchewek
  • 6 jajek
  • 130 g mąki ryżowej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 180 g oleju rzepakowego Rapso
  • 150 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

  • 6 łyżek ksylitolu
  • skórka z cytryny i sok
  • 3 łyżeczki mleka kokosowego

Wykonanie:

Babka marchewkowa:

  1. Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.
  2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
  3. Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.
  4. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.
  5. Marchewki połącz z ciastem.
  6. Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).
  7. Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy.

Lukier cytrynowy:

  1. Ksylitol zmiel na puder.
  2. Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.
  3. Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
  4. Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat