Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem
Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!
Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):
Ciasto marchewkowe:
- 350 g obranych marchewek
- 6 jajek
- 130 g mąki ryżowej
- 130 g mąki kukurydzianej
- 180 g oleju rzepakowego Rapso
- 150 g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy:
- 6 łyżek ksylitolu
- skórka z cytryny i sok
- 3 łyżeczki mleka kokosowego
Wykonanie:
Babka marchewkowa:
- Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.
- Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
- Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.
- Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.
- Marchewki połącz z ciastem.
- Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).
- Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy.
Lukier cytrynowy:
- Ksylitol zmiel na puder.
- Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.
- Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
- Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa