Naukowcy nie mają wątpliwości, że istnieje związek między zdolnościami umysłu a dostarczaniem organizmowi określonych składników w pożywieniu, które stymulują produkcję hormonów i chemicznych substancji – neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za myślenie i zapamiętywanie. Jakich produktów nie powinno więc zabraknąć w diecie ucznia?
Słodkości dla umysłu bystrości
Zaskakujące, ale tak – słodycze mogą mieć dobry wpływ na pracę mózgu dzieci w szkole. Rodzice nie powinni obawiać się słodkości w lunchboxie ucznia, jeśli przygotują je samodzielnie i zadbają o to, by składały się ze zdrowych półproduktów. Jakich? Suszone owoce, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), pestki (dyni, słonecznika) to bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezwykle ważnych dla pracy mózgu. Jego działanie wspierają też produkty bogate w żelazo (którego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się) jak kakao, nasiona chia czy ziarna amarantusa. Jakie słodkości przygotować z takich produktów? Kopalnią inspiracji jest Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix®, na której pojawiła się właśnie druga część kolekcji „Śniadanie ucznia”. W niej znajdziecie przepis na batoniki na dobre wyniki, z daktylami, suszonymi morelami, nasionami chia i płatkami migdałowymi, których przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans! Po inne propozycje warto zajrzeć do pierwszej części kolekcji „Śniadanie ucznia”, wśród których znajdziecie m.in. przepis na ciastka na myślenie (z orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i gorzką czekoladą) albo na muffinki mocy, pełne płatków owsianych, wiórków kokosowych i ekspandowanego amarantusa.
Słoik pełen zdrowia
Przedszkolne poranki w wielu domach to prawdziwy wyścig z czasem. Zanim więc na dobre wdrożymy się w rutynę roku szkolnego ułatwiajmy sobie życie i pożywne śniadanie (a także drugie śniadanie do plecaka) przygotujmy dzień wcześniej. Tu świetnie sprawdzą się tzw. śniadania ze słoika, które możemy przygotować wieczór wcześniej i pozostawić w lodówce, by następnego dnia zjeść je ze smakiem. To też dobra alternatywa dla tradycyjnego lunchboxa – bezpieczna do transportu i nie zajmuje wiele miejsca w szkolnym plecaku. Jeśli tak jak my doceniacie prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania jej w kuchni, postawcie na jaglankę à la Snickers w słoiczkach. W połączeniu z daktylami, orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą to prawdziwa bomba zdrowia na początek dnia. Inna opcja w sam raz do lunchboxa to pieczony naleśnik jaglany z malinami, a do tego zamknięty w słoiczku jogurt mango. Ten przepis znajdziecie w kolekcji „Pomysł na lunch”, dostępnej także na platformie z przepisami na Thermomix®.
Batoniki na dobre wyniki (TM6, TM5)
Składniki
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Wskazówka
Wariant
Fot. Thermomix
Informacja prasowa