Beza Pawłowej

Przepis na bezę Pawłowej.
dla 6 osób

Anna Pawłowa była wybitną rosyjską primabaleriną, która legendą stała się już za życia. Jej występy można było oglądać w Rosji, Anglii, a nawet w Australii i Nowej Zelandii. Tam właśnie na jej cześć po raz pierwszy przygotowano ten tort bezowy, dla którego inspiracją stał się taniec baletnicy.

BEZA składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


KREM składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 g ulubionych
  • owoców, na przykład wiśni lub malin


BEZA

Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj mąkę i sok z cytryny i wymieszaj raz jeszcze. Pianę nanoś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki, formuj koło wielkości średniego talerza – jego środek powinien być niższy niż brzegi. Piecz około 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale bezę zostaw w środku do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełóż ją na talerz, nie martw się, jeśli będzie się kruszyć.

KREM
Śmietankę ubijaj, stopniowo dodając mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Gotowym kremem udekoruj bezę, ułóż na nim owoce, całość oprósz cukrem pudrem. Bezę najlepiej zjedz od razu, a jeśli to niemożliwe, przechowuj ją w lodówce (choć gdy będzie długo leżała, może stracić chrupkość).

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat