Anna Pawłowa była wybitną rosyjską primabaleriną, która legendą stała się już za życia. Jej występy można było oglądać w Rosji, Anglii, a nawet w Australii i Nowej Zelandii. Tam właśnie na jej cześć po raz pierwszy przygotowano ten tort bezowy, dla którego inspiracją stał się taniec baletnicy.
BEZA składniki:
KREM składniki:
BEZA
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj mąkę i sok z cytryny i wymieszaj raz jeszcze. Pianę nanoś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki, formuj koło wielkości średniego talerza – jego środek powinien być niższy niż brzegi. Piecz około 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale bezę zostaw w środku do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełóż ją na talerz, nie martw się, jeśli będzie się kruszyć.
KREM
Śmietankę ubijaj, stopniowo dodając mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Gotowym kremem udekoruj bezę, ułóż na nim owoce, całość oprósz cukrem pudrem. Bezę najlepiej zjedz od razu, a jeśli to niemożliwe, przechowuj ją w lodówce (choć gdy będzie długo leżała, może stracić chrupkość).
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"