Blok ciasteczkowy

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady - przepis kulinarny.
Przepis na słodki, czekoladowy blok.

Blok ciasteczkowy

Składniki:

  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 120g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.

Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat