Brązowy owoc w kolczastym ubranku

Jesienne kasztany.
Chętnie zbierany przez wszystkie dzieci podczas jesiennych spacerów.

Można z nich robić ludziki, używać do jesiennych dekoracji w domu, a w medycynie mają cenne właściwości lecznicze – mowa oczywiście o kasztanach. Są one owocami kasztanowca, który ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle zarówno kosmetycznym jak i farmaceutycznym. W drogerii możemy znaleźć na półce chociażby maść na bazie owoców kasztanowca.

Co powoduje, że są one tak niezwykłe? Przede wszystkim zawierają m.in. flawonoidy, kumaryny i karotenoidy. Natomiast najcenniejszym składnikiem jest escyna. Wszystkie wspomniane przeze mnie związki pomagają przywrócić elastyczność naczyniom krwionośnym, a przy okazji uszczelniają ich ściany. To właśnie dlatego wszelkiego rodzaju maści z wyciągami z kasztanowca są polecane w problemach z żylakami i zakrzepami. Dzięki swoim cennym właściwościom usprawniają także przepływ krwi.

Niewiele osób wie, że owoce kasztanowca zawierają garbniki, które np. stosowane są przy nieżycie żołądka i jelit. Niemniej kasztany znają przede wszystkim rodzice dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli czy szkół podstawowych. Gdy tylko wybija magiczna data w kalendarzu rozpoczynająca jesień od razu pojawiają się prośby o przynoszenie do zabaw i prac plastycznych tych brązowych owoców. Można z nich tworzyć nie tylko figurki, ale także biżuterię czy używać do dekorowania kompozycji jesiennych, które ozdobią np. domowy stół lub parapet. Opowieści o kasztanach snują także nasze prababcie i babcie, według których ułożenie w wersalce sporej ilości tych brązowych kuleczek może uchronić przed reumatyzmem… Czy to prawda? Odpowiedź na to pytanie musicie znaleźć sami.

Istnieją także tzw. jadalne kasztany, ale oczywiście one pochodzą z innego kasztanowca niż tego, którego możemy spotkać na skwerze czy w parku. Kasztany jadalne zawierają sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy i lecytynę. Są także źródłem witamin z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwy. Zatem, jak widać, kasztanowiec i jego owoce są naprawdę cenną rośliną, zarówno pod kątem spożywczym, medycznym, a także użytkowym. Dbajcie o przyrodę, aby ten gatunek istniał w naszych parkach i zieleńcach jak najdłużej.

Joanna Sieg-Ulanowicz
(joanna.sieg-ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat