Chińskie sajgonki

Wielka uczta bez okazji - przepis kulinarny.
Nie macie ochoty na karnawałowe szaleństwo ani romantyczne kolacje przy świecach? Nic straconego! Każdy dzień może stanowić idealną okazję, by zadbać o siebie i celebrować własne towarzystwo. Zamiast szukać planów na siłę, postawcie na to, co sprawia Wam przyjemność. Zanurzcie się w ulubionej książce, obejrzyjcie film, który zawsze poprawia Wam humor, albo wybierzcie się na pyszną kolację – solo nie znaczy gorzej, a często wręcz przeciwnie!

Jeśli wolicie domowe klimaty, zaserwujcie sobie kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Może chrupiące sajgonki z aromatycznym sosem hoisin? Proste w przygotowaniu, a smak przeniesie Was prosto do Azji. Pamiętajcie – dobre towarzystwo zaczyna się od nas samych. A nic nie smakuje lepiej niż chwila spokoju i danie, które cieszy wszystkie zmysły. Smacznego i udanego świętowania!

Chińskie sajgonki

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • 100 g filetu z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix do potraw chińskich Knorr
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 marchewka
  • 10 sztuk arkuszy papieru ryżowego
  • 1 łyżka oleju
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.
3. Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
4. Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.
6. Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
7. W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe sajgonki delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat