Jeśli wolicie domowe klimaty, zaserwujcie sobie kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Może chrupiące sajgonki z aromatycznym sosem hoisin? Proste w przygotowaniu, a smak przeniesie Was prosto do Azji. Pamiętajcie – dobre towarzystwo zaczyna się od nas samych. A nic nie smakuje lepiej niż chwila spokoju i danie, które cieszy wszystkie zmysły. Smacznego i udanego świętowania!
Chińskie sajgonki
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.
3. Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
4. Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.
6. Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
7. W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe sajgonki delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Fot. Knorr
Informacja prasowa