Ciasto chałwowe z powidłami węgierkowymi Herbapol

Świąteczny deser - przepis kulinarny.
Nietypowe ciasto świąteczne. Poznaj ten wspaniały przepis.

Ciasto chałwowe z powidłami węgierkowymi Herbapol

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
  • 1 słoik powideł węgierkowych Herbapol
  • Krem chałwowy:
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej

Dekoracja: np. kakao, mini herbatniki, żurawina

Przygotowanie:

Krem chałwowy:
Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń, ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.

Przełożenie:
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 3 takie warstwy, na wierzchu powinna być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować powidła węgierkowe Herbapol, dopiero na warstwę powideł położyć krem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać kakao, udekorować np. mini herbatnikami i żurawiną.

Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat