Ciasto chałwowe z powidłami węgierkowymi Herbapol
Składniki:
Dekoracja: np. kakao, mini herbatniki, żurawina
Przygotowanie:
Krem chałwowy:
Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń, ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
Przełożenie:
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 3 takie warstwy, na wierzchu powinna być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować powidła węgierkowe Herbapol, dopiero na warstwę powideł położyć krem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać kakao, udekorować np. mini herbatnikami i żurawiną.
Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa