Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

 Jak zorganizować udany piknik?
Przede wszystkim– nie martw się na zapas! Najważniejsze jest dobre towarzystwo i sympatyczna atmosfera. Jeśli będziecie się dobrze bawić, to piknik będzie udany. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze – koc. Powinien być duży, tak, aby zmieścili się na nim wszyscy uczestnicy spotkania. Po drugie – kosz piknikowy, torba termoizolacyjna lub duży plecak.

W końcu w czymś trzeba przenieść dania i napoje. Nie zapomnijcie również o naczyniach i sztućcach. Możecie zabrać ze sobą te, które używacie na co dzień. Jeśli jednak są dla Was za ciężkie, to w sklepach spożywczych znajdziecie duży wybór jednorazowych, biodegradowalnych talerzy. I przede wszystkim: jeśli planujecie przebywać na słońcu, koniecznie weźcie ze sobą nakrycia głowy, krem z filtrem SPF i dużo napojów.

Jak przechowywać piknikowe przekąski?
Wasze przekąski powinny być przede wszystkim łatwe do przetransportowania i odpowiednio zabezpieczone przed ciepłem oraz rozlaniem. W ciepłe dni dobrze jest unikać długotrwałego przechowywania potraw w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zepsucia się jedzenia. Jeśli planujecie zabrać ze sobą dania wymagające chłodzenia, takie jak sałatki czy sery, to zapakujcie je do toreb termoizolacyjnych, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Pomocne mogą okazać się również pojemniki na lód lub chłodzące wkłady. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, to dla bezpieczeństwa dopilnujcie, żeby Wasze piknikowe dania nie zawierały składników łatwo psujących się w cieple, takich jak na przykład majonez czy jogurt. Nie zapomnijcie również o zabraniu ze sobą sprawdzonych, szczelnych pojemników, aby Wasze potrawy nie wylały się podczas transportu. Plastikowe worki lub folia spożywcza pomogą w ich zabezpieczeniu. Piknikowe przekąski powinny być nie tylko smaczne, ale i łatwe do spożycia. Najlepiej, gdy są od razu podzielone na porcje. Podrzucamy więc pomysł na ciasto francuskie z pomidorami i fetą, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na piknik!  

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 200 g pomidorków cherry
  • 150 g sera feta
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
  2. Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
  3. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
  4. Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat