W końcu w czymś trzeba przenieść dania i napoje. Nie zapomnijcie również o naczyniach i sztućcach. Możecie zabrać ze sobą te, które używacie na co dzień. Jeśli jednak są dla Was za ciężkie, to w sklepach spożywczych znajdziecie duży wybór jednorazowych, biodegradowalnych talerzy. I przede wszystkim: jeśli planujecie przebywać na słońcu, koniecznie weźcie ze sobą nakrycia głowy, krem z filtrem SPF i dużo napojów.
Jak przechowywać piknikowe przekąski?
Wasze przekąski powinny być przede wszystkim łatwe do przetransportowania i odpowiednio zabezpieczone przed ciepłem oraz rozlaniem. W ciepłe dni dobrze jest unikać długotrwałego przechowywania potraw w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zepsucia się jedzenia. Jeśli planujecie zabrać ze sobą dania wymagające chłodzenia, takie jak sałatki czy sery, to zapakujcie je do toreb termoizolacyjnych, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Pomocne mogą okazać się również pojemniki na lód lub chłodzące wkłady. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, to dla bezpieczeństwa dopilnujcie, żeby Wasze piknikowe dania nie zawierały składników łatwo psujących się w cieple, takich jak na przykład majonez czy jogurt. Nie zapomnijcie również o zabraniu ze sobą sprawdzonych, szczelnych pojemników, aby Wasze potrawy nie wylały się podczas transportu. Plastikowe worki lub folia spożywcza pomogą w ich zabezpieczeniu. Piknikowe przekąski powinny być nie tylko smaczne, ale i łatwe do spożycia. Najlepiej, gdy są od razu podzielone na porcje. Podrzucamy więc pomysł na ciasto francuskie z pomidorami i fetą, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na piknik!
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot. Knorr
Informacja prasowa