Choć jest zapowiedzią chłodniejszych dni i nadchodzącej zimy, póki trwa warto korzystać z jej dobrodziejstw i cieszyć się złocistym słońcem, przepięknymi kolorami drzew i zapachem deszczu. W kuchni mamy duże pole do popisu! Sezonowe owoce i warzywa już czekają by znaleźć się w naszym jadłospisie. Dynia, bakłażan czy brokuł – świetnie sprawdzą się do dań jednogarnkowych, a jabłka, śliwki i gruszki, możemy wykorzystać do przygotowania przetworów. Marka Mój Ulubiony na weekendowy, jesienny deser proponuje czekoladowe ciasto serowe z gruszkami! Połączenie twarożku, czekolady i gruszek daje spektakularny efekt smakowy. Smacznego!!!
Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami
Składniki:
Przygotowanie:
Twarożek dokładnie połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać masło dalej ucierając. Połączyć z twarożkiem wymieszanym z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną na małe kawałeczki czekoladę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Gruszki pokrojone w plastry włożyć na sztorc w ciasto, piec około 60 minut w 180 stopniach C. Ostudzić na kratce kuchennej. Podawać lekko oprószone cukrem pudrem, krojone w plastry.
Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa