Czekoladowe szyszki ryżowe

Przepis na czekoladowe szyszki ryżowe.
dla 8 osób

Kiedyś bardzo popularny deser, dziś już nieco zapomniany. Nie potrafię zrozumieć dlaczego. Przygotowuje się go ekspresowo, jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet dzieciaki, a smakuje tak dobrze, że naprawdę trudno mu się oprzeć! Nie zastanawiaj się więc ani chwili i przygotuj go czym prędzej!

Składniki:

  • 150 g masy krówkowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 70 g ryżu preparowanego (dmuchanego)


Przygotowanie:
Czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Masę krówkową podgrzej na małym ogniu, dodaj kakao, wymieszaj.

Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą krówkową, wymieszaj.

Ryż przesyp do dużej miski, dodaj masę krówkowo-czekoladową, dokładnie wymieszaj.

Przygotuj miseczkę z wodą, zamocz w niej ręce, lep z masy małe szyszki i układaj je na talerzu. Po ulepieniu szyszki przechowuj w lodówce, aby czekolada stężała.

Spróbuj – będzie pysznie!

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat