Czy czekolada faktycznie pomaga nam poczuć się lepiej przed okresem?

Czy czekolada pomaga nam poczuć się lepiej przed okresem?
Jeśli jesteś jedną z osób, które odczuwają nagłą i bardzo silną potrzebę zjedzenia czekolady kilka dni przed okresem lub w trakcie jego trwania, to nie jesteś sama. Jednak czy za tą zachcianką kryje się naukowy powód?

Dlaczego mamy ochotę na czekoladę przed okresem?

Niestety, nie ma zbyt wiele dowodów na to, że wpływa na to coś więcej niż to, że po prostu… lubimy czekoladę!
Na początku okresu spada poziom progesteronu i estrogenu, co może zwiększać poziom głodu, zwiększa się także nasz poziom kortyzolu (hormonu stresu), a spada poziom serotoniny odpowiedzialnej za nasze dobre samopoczucie. Istnieje teoria, że aby zwiększyć poziom serotoniny, sięgamy po jedzenie, które sprawia, że czujemy się dobrze. Jednak nie ma jeszcze mocnych dowodów na związek między hormonami a głodem. Kobiety nadal zgłaszają zachcianki na czekoladę, pomimo braku miesiączki lub po menopauzie. Najprawdopodobniej sięgamy po czekoladę dlatego, że jesteśmy nauczone, żeby w tym czasie sięgać po to, co sprawi nam przyjemność i uwolni dopaminę.

Czy czekolada może przynosić realne korzyści podczas miesiączki?

Czekolada może mieć pewne właściwości poprawiające nastrój, jest przeciwutleniaczem – dzięki czemu może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i poprawie funkcji mózgu, obu rzeczy, których nasz organizm może pragnąć przed okresem. Jest również bogata w magnez, który działa uspokajająco, może pomóc w usypianiu i jest czasami określany jako naturalny środek uspokajający. Idąc tym tropem zjedzenie czekolady, która jest bogata w magnez, może sprawić, że poczujemy się spokojniejsze, zrelaksowane, a także pomóc w skurczach mięśni, co może pomóc złagodzić bóle miesiączkowe.

O czym świadczy ochota na słodkie podczas okresu?

Pod pewnymi względami poszukiwanie żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru może być nawet biologicznym mechanizmem przetrwania, ponieważ stanowią one źródło energii, dlatego biologia jest istotnym czynnikiem określającym Twoje nawyki żywieniowe podczas miesiączki. Zwiększony apetyt przed lub w trakcie okresu, nie tylko na słodkości, może również wskazywać, że organizm potrzebuje więcej określonego składnika odżywczego.

Co warto jeść podczas okresu?

w poszczególnych fazach cyklu miesiączkowego mogą nastąpić zmiany poziomu wapnia, magnezu i fosforu, a badania dodatkowo pokazują, że niski poziom magnezu i witaminy D może nasilać objawy PMS.

W okolicach okresu warto zatem zwiększyć spożycie produktów bogatych w te minerały, takich jak zielone warzywa liściaste, białko sojowe, orzechy, nasiona, fasola, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, pszenica i owies. Ponadto w tym czasie warto również jeść mniejsze porcje, ale częściej. Zapobiega to skokom cukru we krwi. Sięgaj też po produkty bogate w białko i błonnik, które zapewniają uczucie sytości na dłużej i poprawiają trawienie.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat