Dieta bez wysiłku z robotem gotującym? Dlaczego nie!

Robot gotujący Kohersen.
Chcesz wreszcie przejąć kontrolę nad jedzeniem, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? Czy wiesz, że nie musisz korzystać z drogich cateringów dietetycznych lub siedzieć godzinami w kuchni? Zatrudnij robota gotującego i ciesz się dietą bez wysiłku. Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania Kohersen CY021 wspiera każdą dietę: wegańską, wegetariańską, bezglutenową czy oczyszczającą.

Liczne funkcje i programy robota pozwalają przygotować zdrowe i zbilansowane posiłki, a ty zyskujesz czas, który możesz poświęcić np. na uprawianie sportu.

Przygotowywanie potraw pozbawionych tłuszczów odzwierzęcych, cukrów, glutenu czy laktozy wymaga nie tylko wiedzy, ale też dużego doświadczenia. Niestety wszystko to jest niezwykle czasochłonne, co przy wysokim tempie życia oraz codziennych obowiązkach utrudnia normalne funkcjonowanie. Osoby zdecydowane na zrzucenie zbędnych kilogramów lub zmuszone do tego ze względów zdrowotnych mają teraz pomoc w postaci nowoczesnego sprzętu. Wielofunkcyjny Robot kuchenny z funkcją gotowania Kohersen CY021 pomoże w przygotowaniu dietetycznych posiłków, a Ty w tym czasie możesz zająć się czymkolwiek chcesz. W darmowej bazie przepisów Kohersen znajdziesz mnóstwo kulinarnych inspiracji na zdrowe i zbilansowane dania. Dodatkowo, możemy skorzystać z licznych funkcji, praktycznych akcesoriów i aż 18 programów, które masz do dyspozycji. Jeśli posłużymy się aplikacją mobilną obsługiwaną przez TUYA w smartfonie, to od chwili naciśnięcia wybranego przycisku, który uruchamia proces gotowania, nie musimy już wstawać z fotela lub z maty, wykorzystując ten czas np. na ćwiczenia.

Na parze i w blenderze
Wśród licznych funkcji robota kuchennego Kohersen do wyboru mamy m.in.: bulion, zupę krem, duszenie czy po prostu gotowanie. Funkcją, którą pozwala zachować wiele substancji odżywczych w potrawach, jest gotowanie na parze. Jeśli zastanawiasz się nad zbilansowanym śniadaniem, to robot bez problemu przyrządzi owsiankę, jogurt, smoothie lub kleik ryżowy. A jeśli masz ochotę na domowe ciasto, np. drożdżowe, bez konserwantów i sztucznych dodatków, to możesz liczyć, że robot za ciebie je wyrobi. Jeśli wolisz przejąć inicjatywę, możesz ustawić własne parametry: czasu, prędkości, temperatury oraz mocy grzania za pomocą zakładki „Zrób to sam”. W zestawie z robotem otrzymujesz wyjątkowe akcesoria: specjalną łopatkę, która zrobi za ciebie ciasto do pizzy w 3 minuty, mieszadło saute do smażenia, łatwą w czyszczeniu dwupoziomową misę do gotowania na parze, dodatkowo koszyczek do przepłukiwania i gotowania, a do odmierzania wagi składników – odłączaną, precyzyjną wagę.

Zbilansowane menu
Eksperci podkreślają, że kluczem do zgrabnej sylwetki są zbilansowane posiłki spożywane w odpowiednich odstępach czasu. Najlepiej przygotowywać je w domu, aby mieć pewność, że nie zawierają chemii, ulepszaczy smaku, ogromnej ilości soli i cukru. Zastanawiasz nad kompozycją zdrowego menu na cały dzień? Skorzystaj z propozycji dań, które znajdują się w bazie Kohersen:

Dip z bobu i parmezanu

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 250 g mrożonego bobu
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 parmezanu, pokrojonego na kawałki

Przygotowanie:
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Włóż parmezan. Posiekaj. Przełóż do miski i odstaw na bok. Umyj kielich. Oczyść kielich do gotowania, wlej 500 ml wody. Włóż bób do koszyczka do gotowania na parze, umieść go w kielichu i zamknij pokrywę. Gotuj na parze. Wyjmij koszyczek. Umyj ugotowany na parze bób w zimnej wodzie. Wylej wodę z kielicha. Usuń skórki z bobu. Umieść bób, oliwę, czosnek i sok z cytryny w kielichu do gotowania. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż mieszankę do dużej miski, dodaj sól, pieprz i posiekany parmezan, a następnie zmiksuj.

Bułeczki twarogowe

Składniki:

  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 jaja
  • 400g twarogu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. W naczyniu głównym zamocuj motylek.Utrzyj jaja z twarogiem. Zdejmij motylek. Do jajek z twarogiem wsyp mąkę wymieszaną z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ustaw funkcję wyrabianie. Wyjmij ciasto z naczynia miksującego i uformuj małe bułeczki. Na natłuszczoną blachę ułóż bułeczki i piecz je w temperaturze 200st przez 20 minut.

Gazpacho

Składniki:

  • 650 g świeżych pomidorów, bez pestek
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej papryki
  • 60 g cebuli, obranej i pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g ogórka
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 150-200 ml wody
  • 90 ml octu jabłkowego z cydru lub 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 70 g bułki tartej
  • 1 ząbek obranego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2-1 łyżeczki cukru
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw. Posiekaj. Dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj.

Pierś z kurczaka gotowana na parze

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir
  • oliwa extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • natka pietruszki
  • ulubione warzywa – idealnie pasują: marchew, brokuł, cukinia

Przygotowanie:
Drobno posiekany czosnek i imbir wymieszaj z łyżeczką oliwy extra virgin. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka zamarynuj, oprósz delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na około 2h. Napełnij kielich wodą, maksymalnie 1,3 l. W misie do gotowania na parze ułóż pierś z kurczaka, a na piętrze ułóż warzywa i poczekaj aż pierś będzie soczysta, a warzywa al dente. Ustaw czas na 35 min i temperaturę na 120°C. W międzyczasie przygotuj kaszę kuskus. Kaszę skrop oliwą, aby uniknąć jej sklejenia. Zalej wrzątkiem, odczekaj kilka minut, aż kasza zbierze wodę. Dodaj do kaszy drobno posiekaną natkę pietruszki i całość wymieszaj.

Smoothie na mleku kokosowym

Składniki:

  • dojrzałe, pokrojone mango lub 200g pulpy z mango
  • 1 dojrzały banan
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • około 700ml mleka kokosowego

Przygotowanie:
Owoce, sok z limonki i wiórki wrzuć do naczynia głównego. Zalej mlekiem kokosowym i zblenduj na gładkie smoothie – stopniowo zwiększając prędkość. Obroty ustaw na 8 na 2 minuty.

Gotowe do podania! Smacznego!

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat