Kto kiedykolwiek miał bardzo bolesną migrenę, wie, jak trudno funkcjonować, gdy uporczywy ból męczy człowieka długie godziny. Specjaliści od migren przekonują, że uniknąć nasilonego bólu głowy pomóc może właściwy jadłospis. Gdy narażeni jesteśmy na częste migreny, opłaca się unikać alkoholu, wysoko przetworzonych produktów spożywczych, dań tłustych i ciężkostrawnych, żywności typu fast-food, potraw smażonych, kostek rosołowych, słodzików, drożdży, produktów wędzonych, serów długodojrzewających, dojrzałych bananów, owoców morza, czekolady oraz wędlin z dużą ilością ulepszaczy w składzie.
Niektórym migrenowcom nie służą kefiry ani kapusta kiszona. Kogo dopadają długotrwałe i silne bóle głowy stronić ponadto powinien od produktów zawierających glutaminian sodu, owoców cytrusowych, marynowanych śledzi, grzybów, wątróbki, napojów energetyzujących. Niewskazany jest także ocet. Zaleca się natomiast sięganie po orzechy laskowe i włoskie, tłuste ryby, jajka, chude gatunki mięs. Niektórym migrenowcom pomaga z kolei picie kawy. Osoby, którym dokuczają migreny, powinny także stawiać na produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli konsumować brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie. W diecie migrenowców dozwolona jest fasolka szparagowa, marchew, dynia, szparagi, szpinak, buraki, pomidory, cukinia, brokuły, ziemniaki, gotowana cebula. Specjaliści radzą ponadto migrenowcom jadać produkty świeże i nieprzechowywane zbyt długo oraz nie dopuszczać do zbyt długich przerw między posiłkami. Życie z migreną nie jest łatwe. Warto więc spróbować tak komponować swoje posiłki, aby nie prowokować ataków uciążliwego bólu głowy nieodpowiednim sposobem odżywiania.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com