„Dobrissimo! Opera od kuchni” – recenzja

Recenzja książki „Dobrissimo! Opera od kuchni”.
Pasjonująca rozmowa autorek o miłości do muzyki, gotowania i życia. Ta książka to połączenie opery, dobrej kuchni i dobrego dziennikarstwa.

Aleksandrę Kurczak najsłynniejszą polską śpiewaczkę operową i dziennikarkę uwielbianą przez Polki Marzenę Rogalską połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach oraz namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym co naprawdę im w duszy gra. Opera jest tak naprawdę życiem. W tej książce Aleksandra i Marzena radością bycia razem chcą się podzielić z każdym z nas. Przywołują operowe smaczki oraz rozkoszują się smakami ulubionych potraw na pięknie zastawionym stole. Rozmawiają przy tym o przyjaźni, rodzinie, pasji i muzyce. Już sam tytuł zachęca do przeczytania tej książki. Autorki dyskutują o początkach swojej znajomości, a następnie o przyjaźni. Zaprezentowane tutaj przepisy pod koniec każdego z rozdziałów na potrawy są mniej lub bardziej skomplikowane. Kobiety rozmawiają przede wszystkim o sztuce, życiu własnych obawach, porażkach i niepowodzeniach. Z tej książki bije w pewnym sensie radość życia i docenianie każdego doświadczenia zdobywanego w zwykłej codzienności, również tego negatywnego. W ciekawy sposób możemy zajrzeć na scenę i zobaczyć operowe życie od kuchni. Agnieszka Kurzak cały czas podkreśla, że opera zawsze była związana z jej życiem i była dla niej czymś naturalnym.

„Dobrissimo” jest tylko z pozoru książką kucharską, gdyż potrawy przygotowane przez śpiewaczkę operową w domowej kuchni to jedynie pretekst do rozmowy o jej karierze zawodowej i życiu prywatnym. Z kolei Marzena Rogalska ma dużą wiedzę o operze, gdyż jest jej wielbicielką. Autorki mają także ukryty cel, chcą przekonać czytelników do tego, że opera nie jest sztuką elitarną zarezerwowaną wyłącznie dla wąskiego grona odbiorców. Jest ona dla każdego i kiedy tylko otworzymy nasze serca na ten rodzaj sztuki to istnieje duża szansa, że się w niej zakochamy. Koncepcja książki jest bardzo ciekawa, gdyż każdy kolejny rozdział jest opowieścią o jednym dziele operowym opowiadającym na wstępie o jego powstaniu i znaczeniu, a na zakończeniu rozdziałów dostajemy przepis na danie kojarzące się Agnieszce Kurzak z tym dziełem. Między toczącą się rozmową możemy zapoznać się z opowieścią o ambitnej i zdolnej dziewczynie, która swoją pracą osiągnęła wiele na operowej scenie i znalazła miłość swojego życia.

„Dobrissimo” to książka wyjątkowa, która pobudza nasze zmysły i dodatkowo rozwija wyobraźnię, a zaproponowane dania zachęcają do gotowania. Z pewnością takiego spotkania z operą jak w tej książce jeszcze nie było, dlatego polecam to ciekawe i eleganckie wydanie każdemu.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Aleksandra Kurzak, Marzena Rogalska, „Dobrissimo! Opera od kuchni”, Wydawnictwo Znak, Kraków 2022.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat