Domowe wrapy

Przepis na domowe wrapy.
Popularne tortille, czy też wrapy (z ang. wrap – zawinąć, owinąć) nie muszą kojarzyć się z czymś niezdrowym. Jeśli sami przygotujemy ciasto oraz sos, wykorzystamy dobrej jakości warzywa i mięso, będzie to smaczny, ale przede wszystkim pełnowartościowy posiłek.

Ciasto na nasze „placki”, w które później będziemy zawijać wszystkie składniki, można przyrządzić z ciasta naleśnikowego. Dodajemy wtedy odrobinę więcej mąki, mleko zastępujemy wodą, nie słodzimy, a przyprawiamy. Dobrym i zdrowym dodatkiem będzie 1-2 łyżeczki siemienia lnianego, uprzednio uprażonego na patelni.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko;
  • 1 szklana mąki plus ok. 2 łyżki dodatkowe;
  • 1 szklanka wody (może być również opcja pół na pół: 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki mleka);
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ewentualnie 1-2 łyżeczki wcześniej uprażonego na patelni siemienia lnianego;
  • ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek.


Łączymy ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera lub blendera, rozgrzewamy patelnię o większej średnicy (28-30 cm) i smażymy nasze wrapy jak zwykłe naleśniki. W czasie kiedy placki będą stygły możemy przygotować sos czosnkowy. Składniki na sos:

  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 jogurt naturalny;
  • 2-3 łyżki majonezu;
  • ok 0,5 garści posiekanego koperku;
  • sól i pieprz do smaku.


Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, majonez, koperek, sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy.

Wrapy będziemy wypełniać:

  • filetem z piersi z kurczaka (1 sztuka);
  • papryką (najlepiej różnokolorową);
  • zieleniną ( np. rukola, sałata lodowa lub roszponka);
  • tartym serem żółtym ( może być gouda lub ementaler);
  • sosem czosnkowym.

Ilość papryki, sera żółtego oraz zieleniny wg uznania

Filet z piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, w jajku z mlekiem oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Mięso wykładamy na wrapy, posypujemy serem żółtym. Na tym etapie, jeśli posiadamy tzw. sandwich, możemy złożyć placek i zapiec 1-2 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z opiekacza uzupełniamy tortillę pokrojoną papryką, zieleniną, a na koniec polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat