Ciasto na nasze „placki”, w które później będziemy zawijać wszystkie składniki, można przyrządzić z ciasta naleśnikowego. Dodajemy wtedy odrobinę więcej mąki, mleko zastępujemy wodą, nie słodzimy, a przyprawiamy. Dobrym i zdrowym dodatkiem będzie 1-2 łyżeczki siemienia lnianego, uprzednio uprażonego na patelni.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera lub blendera, rozgrzewamy patelnię o większej średnicy (28-30 cm) i smażymy nasze wrapy jak zwykłe naleśniki. W czasie kiedy placki będą stygły możemy przygotować sos czosnkowy. Składniki na sos:
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, majonez, koperek, sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy.
Wrapy będziemy wypełniać:
Ilość papryki, sera żółtego oraz zieleniny wg uznania
Filet z piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, w jajku z mlekiem oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Mięso wykładamy na wrapy, posypujemy serem żółtym. Na tym etapie, jeśli posiadamy tzw. sandwich, możemy złożyć placek i zapiec 1-2 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z opiekacza uzupełniamy tortillę pokrojoną papryką, zieleniną, a na koniec polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com