Dutch baby z kabanosami francuskimi
Nasze inspiracje kulinarne z kabanosami w roli głównej.
Dutch baby z Kabanosami francuskimi
Składniki na omlet:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła klarowanego
Składniki na sałatkę:
- 2-3 łyżki konfitury figowej
- 1 duża garść roszponki
- 2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
- 80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
- 1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
- 4-5 kasztanów
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
- Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.
Kabanosy międzynarodowe Sokołów w nowych opakowaniach są już dostępne na półkach sklepowych.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa