Dutch baby z kabanosami francuskimi

Przepis na Dutch baby z Kabanosami francuskimi.
Nasze inspiracje kulinarne z kabanosami w roli głównej.

Dutch baby z Kabanosami francuskimi

Składniki na omlet:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

Składniki na sałatkę:

  • 2-3 łyżki konfitury figowej
  • 1 duża garść roszponki
  • 2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
  • 80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
  • 1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
  • 4-5 kasztanów

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  • Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  • Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
  • Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

Kabanosy międzynarodowe Sokołów w nowych opakowaniach są już dostępne na półkach sklepowych.

  • Cena: 6,49 zł/op. 100 g

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat