Pod koniec października wydrążone, rzeźbione i oświetlone dynie są wszędzie: na ścieżkach domów, na parapetach, a także na stołach. Większość sezonowych potraw przygotowywanych m.in. na święto strachów, bazuje na tym pomarańczowym warzywie, które jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne. Dynia jest bogata w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk oraz witamina C, E i K. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Swój jasnopomarańczowy kolor dynia zawdzięcza beta-karotenowi, który po zjedzeniu przekształca się w witaminę A, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zachowaniu wszystkich właściwości tych cennych składników odżywczych sprzyja proces powolnego gotowania w niskiej temperaturze. Takie możliwości daje wolnowar, których duży wybór oferuje marka Crockpot.
Wolnowar to wyjątkowo prosty w obsłudze garnek elektryczny, który przyrządza potrawy w temperaturze od około 75 do 93°C. Umieszczone w nim składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas poniżej poziomu wrzenia. Ciepło rozchodzi się w naczyniu równomiernie, dzięki czemu nic się tu nie przypali ani nie wykipi, a my nie musimy uzupełniać parujących płynów. W efekcie potrawy są aromatyczne i zachowują większość składników odżywczych. Twoje jedyne zadanie to umieszczenie składników potrawy w misie wolnowaru, włączenie urządzenia i ustawienie czasu gotowania. W ten sposób przygotujemy nie tylko zupę, ale też danie główne, a nawet deser z dyni:
Wegetariańskie curry z dyni
Składniki:
Przygotowanie:
Na drobnej tarce, zetrzyj czosnek i imbir. Cebulę posiekaj, a tofu pokrój w kostkę. Umieść wszystko w wolnowarze. Opłucz i odcedź soczewicę. Dodaj ją do wolnowaru.
Dodaj pozostałe składniki oprócz dyni i kolendry. Przykryj i gotuj przez 8 godzin na trybie LOW. Dodaj pokrojoną dynię. Kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Udekoruj kolendrą i podawaj z chlebem naan, jeśli chcesz.
Zupa z dyni piżmowej
Składniki:
Przygotowanie:
W wolnowarze umieść pokrojoną dynię piżmową, cebulę, marchewkę, czosnek, tymianek i szałwię. Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cayenne. Przykryj i gotuj, aż dynia będzie bardzo miękka, na poziomie LOW przez 8 godzin lub na HIGH przez 4 godziny. Zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż zupa będzie gładka i jednolita. Podając miski zupy, udekoruj odrobiną śmietany, natką pietruszki i płatkami boczku lub pancettą.
Pudding dyniowy
Składniki:
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, przyprawą do pierników, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodaj mleko, puree z dyni i roztopione masło, wymieszaj do połączenia składników. Wlej mieszaninę do wolnowaru. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj brązowy cukier i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 2 minut, aż cukier się rozpuści. Ostrożnie polej syropem masę. Gotuj wszystko przez 2 godzin 15 minut na opcji LOW.
Fot. Crockpot
Informacja prasowa