Dynia z wolnowaru

Garść przepisów z dynią w roli głównej.
Halloween to okazja do przyrządzenia magicznych, zabawnych, przerażających i pysznych potraw z dyni. Najszybciej i najwygodniej przygotować je w wolnowarze Crockpot.

Pod koniec października wydrążone, rzeźbione i oświetlone dynie są wszędzie: na ścieżkach domów, na parapetach, a także na stołach. Większość sezonowych potraw przygotowywanych m.in. na święto strachów, bazuje na tym pomarańczowym warzywie, które jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne. Dynia jest bogata w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk oraz witamina C, E i K. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Swój jasnopomarańczowy kolor dynia zawdzięcza beta-karotenowi, który po zjedzeniu przekształca się w witaminę A, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zachowaniu wszystkich właściwości tych cennych składników odżywczych sprzyja proces powolnego gotowania w niskiej temperaturze. Takie możliwości daje wolnowar, których duży wybór oferuje marka Crockpot.

Wolnowar to wyjątkowo prosty w obsłudze garnek elektryczny, który przyrządza potrawy w temperaturze od około 75 do 93°C. Umieszczone w nim składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas poniżej poziomu wrzenia. Ciepło rozchodzi się w naczyniu równomiernie, dzięki czemu nic się tu nie przypali ani nie wykipi, a my nie musimy uzupełniać parujących płynów. W efekcie potrawy są aromatyczne i zachowują większość składników odżywczych. Twoje jedyne zadanie to umieszczenie składników potrawy w misie wolnowaru, włączenie urządzenia i ustawienie czasu gotowania. W ten sposób przygotujemy nie tylko zupę, ale też danie główne, a nawet deser z dyni:

Wegetariańskie curry z dyni

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego Świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 350 g twardego tofu
  • 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki łagodna indyjskiej pasty curry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pieprz - do smaku
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dyni piżmowej
  • Świeża kolendra - do smaku

Przygotowanie:
Na drobnej tarce, zetrzyj czosnek i imbir. Cebulę posiekaj, a tofu pokrój w kostkę. Umieść wszystko w wolnowarze. Opłucz i odcedź soczewicę. Dodaj ją do wolnowaru.
Dodaj pozostałe składniki oprócz dyni i kolendry. Przykryj i gotuj przez 8 godzin na trybie LOW. Dodaj pokrojoną dynię. Kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Udekoruj kolendrą i podawaj z chlebem naan, jeśli chcesz.

Zupa z dyni piżmowej

Składniki:

  • 1 duża dynia piżmowa, obrana i pokrojona w dużą kostkę (około 8 filiżanek)
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 marchewka, obrana i posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka szałwii
  • 3 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywnego) o niskiej zawartości soli
  • Sól dla smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Gęsta śmietana do podania
  • Świeżo posiekana natka pietruszki, do dekoracji
  • Płatki bekonu lub pancetta do dekoracji

Przygotowanie:
W wolnowarze umieść pokrojoną dynię piżmową, cebulę, marchewkę, czosnek, tymianek i szałwię. Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cayenne. Przykryj i gotuj, aż dynia będzie bardzo miękka, na poziomie LOW przez 8 godzin lub na HIGH przez 4 godziny. Zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż zupa będzie gładka i jednolita. Podając miski zupy, udekoruj odrobiną śmietany, natką pietruszki i płatkami boczku lub pancettą.

Pudding dyniowy

Składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • Na syrop:
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, przyprawą do pierników, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodaj mleko, puree z dyni i roztopione masło, wymieszaj do połączenia składników. Wlej mieszaninę do wolnowaru. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj brązowy cukier i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 2 minut, aż cukier się rozpuści. Ostrożnie polej syropem masę. Gotuj wszystko przez 2 godzin 15 minut na opcji LOW.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat