Dżem mirabelkowy z rozmarynem

Smak lata zatrzymany w słoiku - przepis kulinarny.
Wrzesień to czas, kiedy mirabelki jeszcze dojrzewają w ogrodach i pojawiają się na straganach, przypominając o ostatnich chwilach lata. Ich naturalna słodycz w połączeniu z ziołowym akcentem rozmarynu daje ciekawy efekt smakowy. Przygotowanie dżemu z tych składników to prosty sposób, by zachować wspomnienie wakacji na chłodniejsze dni.

Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego to najlepszy moment, by wykorzystać je w kuchni. Słodycz mirabelek w połączeniu z gałązką rozmarynu nabiera głębi, gdy całość zamienimy w aksamitny dżem. Dzięki Cukrowi Żelującemu Diamant 2:1 cały proces zajmuje tylko kilka minut. Gotowy przetwór świetnie pasuje do pieczywa, naleśników czy kruchych ciasteczek. Może być także dodatkiem do serów i mięs, nadając im oryginalnego charakteru.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mirabelek
  • 500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1
  • Gałązka rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mirabelki umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1. Dodaj gałązkę rozmarynu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 3 minuty. Przełóż do słoiczków. Idealnie komponuje się na kanapce z burratą lub ricottą.

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat