Dzień hot doga

Grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem - przepis kulinarny.
Hot dog to szybkie i pyszne danie. Na ogół kojarzy nam się z wakacyjnym klimatem, kiedy w miejscowościach turystycznych widzimy dużo budek serwujących ten letni przysmak. O ile pierwowzór dania był raczej ubogi i nie zawierał właściwie żadnych dodatków, dziś szefowie kuchni i kucharze-amatorzy prześcigają się w pomysłach na apetyczne podanie popularnego fast foodu.

Czy wiecie, że 4 lipca obchodzony jest Dzień hot doga? To doskonała okazja do tego, by poznać bliżej nie tylko jego historię, ale też inspirujące przepisy na to danie.

Huczne świętowanie 4 lipca
Data ta wiąże się przede wszystkim z amerykańskim Dniem Niepodległości. Popkultura przyzwyczaiła nas do kojarzenia go ze spektakularnymi pokazami fajerwerków, paradami, festynami, imprezami, koncertami… To dzień wypełniony radością i patriotyczną atmosferą. Trudno byłoby o wybór lepszego terminu na uhonorowanie hot doga – przekąski, która cieszy się w Stanach Zjednoczonych ogromną popularnością, choć znany jest doskonale w innych rejonach świata, a jego korzenie sięgają najpewniej XV-wiecznej Europy.

Jak „długi pies” dotarł do Ameryki?
Przyjmuje się, że pierwsze hot dogi powstały pod koniec XV wieku na terenie Niemiec. Właśnie w tym okresie we Frankfurcie nad Menem wynaleziono parówki. Cienkie kiełbaski ze względu na swój podłużny kształt nazywano dachshund, co można tłumaczyć jako jamnik lub po prostu długi pies. Początkowo jadano je z chlebem, a pod koniec XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych wraz z europejskimi imigrantami. Wśród nich był Charles Feltman – właściciel pierwszego lokalu, w którym serwowano parówki na gorąco w mlecznej bułce. Z czasem zaczęto podawać je z musztardą, co wydaje się mało urozmaiconym zestawem, zwłaszcza że obecnie na stołach pojawiają się przysmaki typu grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem Samba.

Grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's Chunky Burger
  • 4 parówki
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 garście nachosów
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera Mimolette
  • 6 listków sałaty lodowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula czerwona

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój na pół, lecz nie do końca. W misce połącz pokrojoną w paski sałatę lodową, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w krążki papryczkę chilli oraz posiekaną kolendrę.
  2. Do sałaty dodaj sos Hellmann’s i wymieszaj. Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Parówki oraz bułki opiecz na rozgrzanym grillu. Zrumienione bułki napełnij przygotowaną sałatą i umieść w nich parówki.
  4. Następnie posyp je pokruszonymi nachosami i startym serem. Ponownie połóż na grillu i zapiekaj do momentu, gdy ser się rozpuści. Podawaj od razu po grillowaniu.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat