Dzień inny niż zwykle, czyli uroczysta kolacja

Stek z pieczonym topinamburem - przepis kulinarny.
Jeśli Dzień Chłopaka wypada w środku pracowitego tygodnia, może być trudno wypełnić go atrakcjami od rana do wieczora. Dlatego to właśnie wieczór okazuje się najlepszą porą do niespiesznego świętowania. Menu zaplanuj wcześniej, tak samo jak zrobienie zakupów, by na ten dzień zostało już tylko przyrządzenie smacznego posiłku. Postaraj się, by jadłospis był niespodzianką – miłe zaskoczenie sprawi jeszcze większą przyjemność.

Osobom, lubiącymi mięsne potrawy, polecamy stek z pieczonym topinamburem, który w niczym nie ustępuje pozycjom z restauracyjnego menu. Tym bardziej, że zawiera najlepszą przyprawę – troskę i uczucia, jakie wkładamy w przyrządzanie posiłku dla bliskich. Jeśli mężczyzna, dla którego gotujemy, preferuje dietę wegetariańską, z pewnością ucieszy się na widok barwnych fajitas z czerwoną fasolą, kojarzących się jednoznacznie z meksykańską fiestą. Szukasz propozycji uniwersalnych, odpowiednich dla smakoszy w każdym wieku? Postaw na domową pizzę! Nie musisz sztywno trzymać się przepisów, wybieraj te dodatki, które panowie lubią najbardziej.
Choć Dzień Chłopaka zwykle nie jest świętowany zbyt hucznie, warto uczynić z niego swój nowy zwyczaj. Powodów do świętowania w gronie najbliższych i przy smacznym jedzeniu nigdy za wiele!

Stek z pieczonym topinamburem

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 sztuki steku z rostbefu wołowego
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 400 g świeżych topinamburów
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250 g pieczarek z brązową skórką

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 185°C. Wyszoruj dokładnie topinambury i pieczarki, a następnie przekrój warzywa na pół. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.
  2. W naczyniu żaroodpornym wyłóż pokrojone topinambury, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem, a następnie włóż do piekarnika na około 20 minut.
  3. W czasie pieczenia topinamburów, przygotuj steki - skrop je olejem i posyp  przyprawą do grilla.
  4. Tak doprawione mięso smaż na patelni. Gdy warzywa się upieką, dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.
  5. Po upieczeniu, wyłóż warzywa na talerz i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat