Ekologia na co dzień? Zacznij od pieczywa!

Przepis na domowy chleb
Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni i bakterii. Warto także pamiętać, że gotowe produkty pakowane są w jednorazowe, foliowe opakowania generują mnóstwo odpadów. Aby urozmaicić nasze menu, a także postawić krok w stronę ekologicznych rozwiązań, wprowadźmy do diety własną, domową alternatywę.

Przygotowanie pieczywa w domu jest nie tylko łatwym, ale i ekonomicznym procesem. Masowa produkcja chleba wymaga większego zużycia energii. Z kolei w domowych warunkach jest ono mniejsze, szczególnie jeśli wypiekamy kilka bochenków jednocześnie. Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również i cenę. Chrupiące wypieki wyśmienicie zaprezentują się na stole podczas wspólnych posiłków oraz imprez, a niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa oczaruje podniebienia biesiadników.

Ekologia na talerzu
Wypiekanie chleba w domu pozwala przede wszystkim na dopasowanie ilości pieczywa do potrzeb domowników, co z kolei pomaga w uniknięciu marnowania żywności. Atutem domowego pieczywa jest także pełna kontrola nad użytymi składnikami. Przygotowując domowe pieczywo możemy skorzystać z ekologicznych i lokalnych składników, a tym samym zmniejszyć ilość cukru, soli, a także uniknąć wszelkich polepszaczy oraz konserwantów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chleb od Młyna Jaczkowice.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Na wysoką jakość produktów wpływają zarówno żyzne, dolnośląskie ziemie, jak i wiedza oraz wieloletnie doświadczenie specjalistów. Mąkę Na Chleb typu 750 wyróżnia kremowo-biała barwa. Nadaje ona wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice stanowi także bogate źródło błonnika, dodając do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne.

Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to doskonały, kuchenny asystent. Świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu chleba w różnego rodzaju maszynach do pieczenia chleba czy robotach kuchennych. Gwarantuje zarówno niezapomniany smak i aromat, jak i charakterystyczny, apetyczny kolor. Nie bez znaczenia jest także brak składników konserwujących. Z kolei samodzielne przygotowanie pieczywa stanowi ekologiczny zamiennik sklepowych wypieków.

Przepis na domowy chleb

Składniki:

  • 700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
  • 450 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Fot. Woseba
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat