Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.
Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”
Składniki:
Sposób przygotowania:
Źródła:
https://nikidw.edu.pl/2021/02/16/ostatki-kusaki-miesopust-ludowe-zabawy-na-ostatni-dzien-karnawalu/
https://proveg.com/pl/roslinne-jedzienie-styl-zycia/dieta-roslinna-co-jedza-weganie/
https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/
Fot. Knorr
Informacja prasowa