Faszerowane jajka z orzechami włoskimi

Wielkanocny przepis od Kresto.
Na twardo, w sałatce czy wypiekach – jajeczne dania królują na wielkanocnych stołach. Do palety smaków warto dodać również te faszerowane. Finezji nadaje kolor. Czerwona kapusta sprawdza się idealnie w roli barwnika, a orzechy KRESTO Select uzupełniają kompozycję smaków. Smacznego!

Faszerowane jajka z orzechami włoskimi KRESTO

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g kapusty czerwonej
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego

Farsz:

  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
  • Orzechy włoskie KRESTO Select

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru.
  2. Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź.
  3. Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin.
  4. Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka.
  5. Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor).
  6. Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO Select.

Fot. Kresto
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat