Francuska pisanka z Sokolikami
Na rodzinne spotkania warto przygotować także kulinarne propozycje specjalnie z myślą o najmłodszych. I choć dzieci bywają naprawdę wymagającymi smakoszami, to przyrządzenie dania, które przypadnie im do gustu, nie musi być trudne. Wyjątkowa pisanka z ciasta francuskiego, wypełniona smakowitą szyneczką Sokoliki i kolorowymi, chrupiącymi warzywami, z pewnością smakować będzie całej rodzinie. Jest bardzo prosta w wykonaniu, więc do jej przygotowania warto zaprosić również najmłodszych domowników.
Francuska pisanka z Sokolikami
- Czas przygotowywania: 20 minut (+12 minut pieczenia)
SKŁADNIKI:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej Sokoliki
- 2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
- pieprz czerwony
- 1 nieduża papryka czerwona
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3-4 łyżki drobno posiekanej czerwonej kapusty
- 1 garść listków pietruszki ozdobnej
PRZYGOTOWANIE:
- Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt pisanki. Brzegi pisanki zawijamy na około 1 cm (możemy też wykleić je okrawkami ciasta, pozostawiając pisankę w nieco większym rozmiarze) i przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze nakłuwamy widelcem, a całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Plasterki szynki kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
- Przestygniętą pisankę pokrywamy serkiem śmietankowym i doprawiamy rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Następnie zdobimy ją, układając kolejne paseczki z przygotowanych warzyw oraz szynki.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa