Francuska pisanka z Sokolikami

Odkryj smak Wielkanocy na nowo! Sokołów inspiruje świątecznie
Na rodzinne spotkania warto przygotować także kulinarne propozycje specjalnie z myślą o najmłodszych. I choć dzieci bywają naprawdę wymagającymi smakoszami, to przyrządzenie dania, które przypadnie im do gustu, nie musi być trudne. Wyjątkowa pisanka z ciasta francuskiego, wypełniona smakowitą szyneczką Sokoliki i kolorowymi, chrupiącymi warzywami, z pewnością smakować będzie całej rodzinie. Jest bardzo prosta w wykonaniu, więc do jej przygotowania warto zaprosić również najmłodszych domowników.

Francuska pisanka z Sokolikami

  • Czas przygotowywania: 20 minut (+12 minut pieczenia)

SKŁADNIKI:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej Sokoliki
  • 2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • pieprz czerwony
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki drobno posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 garść listków pietruszki ozdobnej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt pisanki. Brzegi pisanki zawijamy na około 1 cm (możemy też wykleić je okrawkami ciasta, pozostawiając pisankę w nieco większym rozmiarze) i przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze nakłuwamy widelcem, a całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  2. Plasterki szynki kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Przestygniętą pisankę pokrywamy serkiem śmietankowym i doprawiamy rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Następnie zdobimy ją, układając kolejne paseczki z przygotowanych warzyw oraz szynki.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat