Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem

To danie cię zachwyci - przepis kulinarny.
Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha!

Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem

Składniki (2 porcje):

  • 800 g pomidorów malinowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Na krewetki:

  • 6 sztuk surowych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki słonecznika KRESTO
  • listki bazylii do posypania

Wykonanie:

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach.
  3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na 2-3 godziny.
  4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła.
  5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.

Fot. Kresto
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat