Gnocchi z ricotty
Przepis na gnocchi z ricotty.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 250 g sera ricotta
- 1 żółtko
- 2,5 filiżanki mąki
- sól morska
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i zdjąć skórki. Bardzo dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.
- Odmierzyć 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków. Dodać ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę. Doprawić solą, wymieszać składniki i podsypując mąką uformować kulę z ciasta o gładkiej konsystencji.
- Posługując się dwiema małymi łyżeczkami formować kluseczki, przekładając ciasto z jednej łyżeczki do drugiej. Układać na posypanym mąką blacie.
- Gotować partiami we wrzącej i osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. Flickr/Paoletta S.