Gnocchi z ricotty

Przepis na gnocchi z ricotty.
Przepis na gnocchi z ricotty.

Składniki:

  1. 1,5 kg ziemniaków
  2. 250 g sera ricotta
  3. 1 żółtko
  4. 2,5 filiżanki mąki
  5. sól morska


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i zdjąć skórki. Bardzo dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.
  2. Odmierzyć 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków. Dodać ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę. Doprawić solą, wymieszać składniki i podsypując mąką uformować kulę z ciasta o gładkiej konsystencji.
  3. Posługując się dwiema małymi łyżeczkami formować kluseczki, przekładając ciasto z jednej łyżeczki do drugiej. Układać na posypanym mąką blacie.
  4. Gotować partiami we wrzącej i osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.


Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. Flickr/Paoletta S.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat