Gofry na śniadanie, deser i kolację

Letnie przepisy, które pokochasz!
Choć gofry kojarzą się z nadmorskim przysmakiem, to nie trzeba ich traktować wyłącznie jako słodką przekąskę. W zależności od doboru składników mogą być zdrowym i zbilansowanym posiłkiem. Lato to dobry moment na eksperymentowanie w kuchni – bogactwo świeżych, dojrzałych owoców i warzyw sprawia, że dania wychodzą przepysznie. Sprawdź propozycje przepisów, które zachwycą smakiem i różnorodnością.

Dietetyczka i ekspertka marki Breville – Natalia Dziok, zdradza swoje propozycje na rozpływające się w ustach gofry, w wielu wariantach smakowych. Pamiętaj, że przepis to tylko połowa sukcesu. Niezbędna będzie gofrownica, w której upieczesz idealnie chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku gofry. Kluczowa będzie jej moc, ale także nieprzywierająca powłoka, np. ceramiczna, która jest bardzo odporna na zarysowania. Naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe przekąski można przygotować szybciej.

Zielone gofry matcha z pistacją i świeżymi malinami
Pierwsza propozycja jest połączeniem modnych składników: matchy i pistacji z letnim klasykiem, czyli malinami. – Matcha, jest bogata w antyoksydanty i dla wielu osób jest znana pod nazwą "najzdrowsza herbata świata". Ma działanie neuroprotekcyjne, wpływa pozytywnie na koncentrację i zdolności poznawcze, pomaga kontrolować gospodarkę węglowodanową i lipidową, a także wspiera redukcję masy ciała. Pistacje są pełne zdrowych tłuszczów, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B czy witaminy E – podkreśla Natalia Dziok, dietetyk i ekspert australijskiej marki Breville, produkującej małe urządzenia gospodarstwa domowego, jak gofrownice czy ekspresy do kawy. – Zielone gofry będą prawdziwą ucztą dla podniebienia, a dodatek świeżych malin nada im owocowej lekkości i świeżości. Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia! Dostarczają cennych witamin C, E oraz z grupy B, a także kwasu foliowego, magnezu i wapnia – dodaje dietetyczka.

Gofry matcha

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru/ ksylitolu lub 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1 szklanka świeżych malin
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od połączenia w dużej misce mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru i matchy. W osobnym naczyniu ubij jajka, a następnie dolej mleko i olej, zmiksuj ze sobą. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na koniec wsyp posiekane pistacje i delikatnie połącz je z ciastem.

Rozgrzej gofrownicę - pomarańczowa lampka pokaże Ci, że urządzenie jest gotowe do pracy. Posmaruj obie płytki gofrownicy olejem, wlej porcję ciasta na środek każdej formy. Piecz gofry aż będą złociste i chrupiące (około 2-3 minut). Podawaj je z dodatkiem malin i cukrem pudrem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zbilansowany posiłek, dodaj źródło białka: twarożek, jogurt, skyr czy serek wiejski!

Egzotyczne gofry kokosowe z ananasem i miętą (bez jajek)
Gofry kokosowe z ananasem i miętą to prawdziwa gratka dla miłośników tropikalnych smaków. – Przepis na egzotyczne gofry sprawdzi się również dla wegan, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia odzwierzęcego. Kokos pod postacią mąki i mleka nada im kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy, która idealnie współgra z soczystymi kawałkami ananasa. Orzeźwiająca nuta świeżej mięty podkreśla egzotyczny smak dania – informuje Natalia Dziok, ekspertka marki Breville. Chociaż w przepisie używamy tych słodszych gatunków owoców (które również dostarczają cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika), bilansujemy je większą zawartością tłuszczu. Warto również dodać do gotowych gofrów ulubione źródło białka – twarożek lub skyr.

Gofry ananasowo-kokosowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu lub około 1,5 łyżki erytrytolu
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony na puree)
  • 1/2 szklanki pokrojonego ananasa (może być z puszki, dobrze odsączony)
  • Kilka listków świeżej mięty, posiekanej
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozgnieć jednego dojrzałego banana na puree, a następnie dodaj mleko kokosowe i olej, miksując do połączenia. Zmieszaj mokre składniki z suchymi i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju. Wlej porcję ciasta i piecz gofry do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej konsystencji. Serwuj je z dodatkiem kawałków ananasa i posiekaną świeżą miętą. Dla dodatkowej słodyczy można posypać całość cukrem pudrem.

Czekoladowo-cynamonowe gofry z jagodami i jogurtem
Kolejnym przysmakiem są czekoladowo-cynamonowe gofry z jagodami i jogurtem. Jest to opcja dla smakoszy ceniących intensywne aromaty i owocową świeżość. Bogaty smak czekolady doskonale komponuje się z nutą cynamonu, tworząc harmonijną bazę dla soczystych jagód, a dodatek kremowego jogurtu idealnie równoważy słodycz gofrów. – Połączenie czekolady i cynamonu jest nie tylko pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Cynamon znany jest z właściwości przeciwzapalnych, a jego regularny dodatek do potraw ma udowodnione pozytywne działanie dla gospodarki cukrowej. To świetny dodatek dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a także zdrowych osób, dbających o profilaktykę chorób metabolicznych. Z kolei kakao to cenne źródło antyoksydantów oraz magnezu. Wpływa pozytywnie na nasz układ krwionośny, wspiera pamięć i koncentrację – podkreśla dietetyczka. – Owoce jagodowe uznałabym za najzdrowszą grupę owoców, które warto jeść codziennie przez cały rok. Jagody mają działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe, wspierają nasz układ trawienny i stabilizują glikemię – dodaje ekspertka marki Breville.

Gofry czekoladowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru/ ksylitolu lub 3 łyżki erytrytolu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka borówek lub jagód
  • Jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj mleko oraz olej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa stanie się gładka.

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją tłuszczem. Wlej porcję ciasta i piecz, aż gofry nabiorą złotobrązowego koloru i staną się chrupiące. Najlepiej smakują posypane borówkami lub jagodami i polane jogurtem naturalnym.

Wytrawne gofry z kozim serem i słodką owocową nutą
Choć gofry kojarzą się ze słodkim deserem, to doskonale smakują także w wersji na słono. W wykwintnej odsłonie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Kremowość koziego sera harmonijnie współgra ze słodyczą miodu i soczystych brzoskwiń. Natomiast orzechy włoskie dodają daniu dodatkowej chrupkości i głębi smaku. Palce lizać!

Gofry z kozim serem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 100 g koziego sera, pokruszonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 świeża brzoskwinia, pokrojona w plasterki

Sposób przygotowania:
Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia i szczypty soli w dużej misce. W osobnym naczyniu ubij jajka, następnie dodaj mleko i olej, mieszając, aż składniki się połączą. Mokre składniki wlej do suchych i miksuj, aż masa stanie się gładka i jednolita.

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i piecz do momentu, gdy gofry będą kruche i rumiane. Podawaj je z pokruszonym kozim serem, posiekanymi orzechami włoskimi, plasterkami brzoskwini i polane miodem.

Letnie eksperymenty w kuchni to wspaniały sposób na spędzenie wolnego czasu. Z odpowiednią gofrownicą wystarczy przygotować ciasto, trzymając się przepisu. Dzięki swojej różnorodności gofry z łatwością mogą stać się ulubieńcami zarówno dorosłych, jak i dzieci. Niezależnie od tego, czy zrobisz je na słodko czy na słono, z pewnością zachwycą cię smakiem i łatwością przygotowania.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat