Rosti przygotowuje się z ugotowanych, startych ziemniaków, a następnie smaży na patelni z odrobiną tłuszczu na złoty kolor. Podane z łososiem w sosie curry, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego, będą prawdziwą gratką dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym i oryginalnym wydaniu. Chrupiąca skórka na zewnątrz, delikatna i miękka konsystencja wewnątrz - to połączenie sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Rosti z łososiem w sosie curry
- Ilość porcji: 4
- Czas: 15 minut
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 2 łyżki Sosu unagi House of Asia
- 50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
- Masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
- Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony.
- Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.
Współczesna sztuka kulinarna przechodzi metamorfozę, w której granice między kuchniami narodowymi stopniowo się zacierają. Wielu z nas coraz odważniej eksperymentuje, czerpiąc inspirację z różnych kultur i tradycji, przekonując się często, że nieoczywiste połączenia smaków mogą ożywić tradycyjne dania i nadać im zupełnie nowy charakter. Najlepszym przykładem jest ziemniak, długo uważany za skromny dodatek. Tymczasem, gdy spotyka się z egzotycznymi smakami kuchni azjatyckiej, zyskuje nowe życie.
Fot. House Of Asia
Informacja prasowa