Grillowa patera

Obiad na grillu dla rodziny i przyjaciół
Macie zamiar zorganizować grillową ucztę? Takie spotkania z obfitością dań i smaków są teraz bardzo popularne, zarówno w restauracjach, jak na prywatnych imprezach. Dzielcie się jedzeniem, kosztujcie, a przed wszystkim dobrze się bawcie!

Jak pisał Oscar Wilde: „Przyjaźń zasługuje na każdą chwilę, którą jej poświęcamy”. Warto o tym pamiętać i cieszyć się z możliwości spędzania czasu razem. Zaproście więc znajomych na grilla, o którym długo będą opowiadać! Zorganizujcie dla nich prawdziwą bizantyjską ucztę lub jak kto woli bogaty szwedzki stół na świeżym powietrzu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na dania z grilla, wśród których każdy z zaproszonych gości znajdzie coś dla siebie. A może zdecyduje się spróbować wszystkiego?

Kiełbasy – numer jeden na każdym ruszcie
Trudno wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Wystarczy ją naciąć i położyć na ruszcie. Najbardziej klasycznym wyborem są te wieprzowe, średnio rozdrobnione, w naturalnym jelicie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa śląska czy Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowolscy. Ale warto sięgnąć też po trochę inne smaki, np. Kiełbasę z cielęciną Dobrowolscy. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Kiełbaski z piersią kurczaka czy Kiełbaski białe Dobrowolscy. Oczywiście nie może też zabraknąć Kaszanki z Wadowic.  Kiełbasy i kaszanki to jednak dopiero początek. Co jeszcze proponujemy?

Papryka faszerowana

  • 2 Kiełbasy śląskie Dobrowolscy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 surowe jajka
  • 2 plastry żółtego sera
  • sól, pieprz

Kiełbasy śląskie obieramy z osłonki, siekamy bardzo drobno i wkładamy do małej miski. Dodajemy dwa surowe jajka, sól, pieprz i mieszamy. Z papryk odcinamy dolną część od ogonka na około 1 cm. Wykrawamy delikatnie gniazdo nasienne i wycinamy ogonek, tworząc swego rodzaju kapelusz. Do środka każdej papryki wkładamy farsz, na wierzch plaster żółtego sera i przykrywamy kapeluszem z papryki.

Sakiewki z szynki

  • 1,5 kg Szynki surowej Dobrowolscy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz

Szynkę kroimy na grube, około 2-centymetrowe plastry. Rozcinamy wnętrze każdego kawałka nożem, tworząc z nich sakiewki, do których włożymy farsz. Do farszu przygotowujemy pieczarki, cebulę i ser. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Cebulę posypujemy mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy z elementów farszu wkładamy do sakiewki w równych proporcjach. Sakiewki „zaszywamy” wykałaczkami i każdą z zewnątrz posypujemy solą.

Karkówka w marynacie

  • 1 kg Karkówki Dobrowolscy
  • ½ cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu sojowego

Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę – do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 min. Obtaczamy w marynacie plastry karkówki i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie jest gotowa do grillowania.

Polędwiczki wieprzowe w cukinii

  • 1 surowa Polędwiczka wieprzowa Dobrowolscy
  • ½ cytryny
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • ostra papryka, sól

Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Posypujemy ostrą papryką, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie, długie paski. Owijamy cukinią kawałki polędwiczki. Polędwiczki owinięte cukinią nadziewamy na szpikulec do szaszłyków na przemian z pomidorkami koktajlowymi.

Pieczone ziemniaki z twarogiem grillowym

  • 3 duże ziemniaki
  • 200 g sera białego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka

Biały ser kruszymy i wkładamy do miseczki, następnie dokładamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, wyciskamy ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy widelcem, dodatkowo rozgniatając. Tak przygotowany twaróg grillowy wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ziemniaki. Ziemianki myjemy i podgotowujemy w skórce około 10 min. Następnie owijamy w folię aluminiową do żywności i grillujemy aż będą miękkie, zazwyczaj wystarczy około 30 min. Po upieczeniu ziemniaków rozkrawamy je na pół i dodajemy wcześniej przygotowany twaróg grillowy.

Dresing czosnkowo-bazyliowy

  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, wyciśnięte 3 ząbki czosnku, posiekane gałązki świeżej bazylii i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mies.

Dressing paprykowo-pomidorowy

  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • ½ czerwonej papryki
  • 100 ml keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, pokrojoną drobno paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, keczup i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mięs.

Potrawy grillujemy aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Różne produkty potrzebują różnego czasu, co jest uzależnione od rodzaju dania, rozgrzania grilla i preferencji kulinarnych. Dlatego nie podajemy tutaj czasów grillowania. Po upieczeniu wszystkie potrawy wykładamy na stół i korzystamy z krainy obfitości smaków.

Fot. Dobrowolscy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat