Jak pisał Oscar Wilde: „Przyjaźń zasługuje na każdą chwilę, którą jej poświęcamy”. Warto o tym pamiętać i cieszyć się z możliwości spędzania czasu razem. Zaproście więc znajomych na grilla, o którym długo będą opowiadać! Zorganizujcie dla nich prawdziwą bizantyjską ucztę lub jak kto woli bogaty szwedzki stół na świeżym powietrzu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na dania z grilla, wśród których każdy z zaproszonych gości znajdzie coś dla siebie. A może zdecyduje się spróbować wszystkiego?
Kiełbasy – numer jeden na każdym ruszcie
Trudno wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Wystarczy ją naciąć i położyć na ruszcie. Najbardziej klasycznym wyborem są te wieprzowe, średnio rozdrobnione, w naturalnym jelicie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa śląska czy Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowolscy. Ale warto sięgnąć też po trochę inne smaki, np. Kiełbasę z cielęciną Dobrowolscy. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Kiełbaski z piersią kurczaka czy Kiełbaski białe Dobrowolscy. Oczywiście nie może też zabraknąć Kaszanki z Wadowic. Kiełbasy i kaszanki to jednak dopiero początek. Co jeszcze proponujemy?
Papryka faszerowana
Kiełbasy śląskie obieramy z osłonki, siekamy bardzo drobno i wkładamy do małej miski. Dodajemy dwa surowe jajka, sól, pieprz i mieszamy. Z papryk odcinamy dolną część od ogonka na około 1 cm. Wykrawamy delikatnie gniazdo nasienne i wycinamy ogonek, tworząc swego rodzaju kapelusz. Do środka każdej papryki wkładamy farsz, na wierzch plaster żółtego sera i przykrywamy kapeluszem z papryki.
Sakiewki z szynki
Szynkę kroimy na grube, około 2-centymetrowe plastry. Rozcinamy wnętrze każdego kawałka nożem, tworząc z nich sakiewki, do których włożymy farsz. Do farszu przygotowujemy pieczarki, cebulę i ser. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Cebulę posypujemy mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy z elementów farszu wkładamy do sakiewki w równych proporcjach. Sakiewki „zaszywamy” wykałaczkami i każdą z zewnątrz posypujemy solą.
Karkówka w marynacie
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę – do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 min. Obtaczamy w marynacie plastry karkówki i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie jest gotowa do grillowania.
Polędwiczki wieprzowe w cukinii
Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Posypujemy ostrą papryką, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie, długie paski. Owijamy cukinią kawałki polędwiczki. Polędwiczki owinięte cukinią nadziewamy na szpikulec do szaszłyków na przemian z pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone ziemniaki z twarogiem grillowym
Biały ser kruszymy i wkładamy do miseczki, następnie dokładamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, wyciskamy ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy widelcem, dodatkowo rozgniatając. Tak przygotowany twaróg grillowy wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ziemniaki. Ziemianki myjemy i podgotowujemy w skórce około 10 min. Następnie owijamy w folię aluminiową do żywności i grillujemy aż będą miękkie, zazwyczaj wystarczy około 30 min. Po upieczeniu ziemniaków rozkrawamy je na pół i dodajemy wcześniej przygotowany twaróg grillowy.
Dresing czosnkowo-bazyliowy
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, wyciśnięte 3 ząbki czosnku, posiekane gałązki świeżej bazylii i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mies.
Dressing paprykowo-pomidorowy
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, pokrojoną drobno paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, keczup i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mięs.
Potrawy grillujemy aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Różne produkty potrzebują różnego czasu, co jest uzależnione od rodzaju dania, rozgrzania grilla i preferencji kulinarnych. Dlatego nie podajemy tutaj czasów grillowania. Po upieczeniu wszystkie potrawy wykładamy na stół i korzystamy z krainy obfitości smaków.
Fot. Dobrowolscy
Informacja prasowa