Grzanki z serem Maasdamer i słodkim akcentem z figi

Przepis na grzanki z serem Maasdamer i słodkim akcentem z figi.
Ciepłe i chrupkie grzanki to prawdziwa klasyka na śniadanie, która z oryginalnymi dodatkami i wyśmienitym serem, może zamienić się też w bardzo modną przekąskę.

Oryginalne grzanki można przygotować z żytniego chleba, wyrazistego w smaku sera Maasdamer Hochland, szynki parmeńskiej i konfitury z figi. To doskonałe rozwiązanie na dzień dobry, które umili też niejedno spotkanie z przyjaciółmi!

Grzanki czy kanapki na ciepło często goszczą w domowym menu. Warto więc zadbać o różnorodność składników, z których powstają. Jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki i wysokiej jakości chleb, grzanki staną się doskonałym przysmakiem i odpowiednią przekąską dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Jednym z najważniejszych elementów każdej grzanki jest ser żółty. Do ich przyrządzenia idealny będzie wyrazisty w samku Maasdamer Hochland. Intensywny smak sera doskonale komponuje się z wytrawną szynką i słodkimi figowymi nutami. Ser Maasdamer Hochland jest nie tylko wyśmienity, lecz także bardzo wartościowy. Nie zawiera laktozy, ani konserwantów, jest bogaty w wapń i wiele składników odżywczych. Powstaje z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. Co więcej, sery Hochland jako jedyne produkowane na polskim rynku otrzymały certyfikat VLOG, który gwarantuje produkcję bez GMO w całym łańcuchu dostaw.

Grzanki przygotowane z Maasdamer Hochland są idealnym pomysłem na ciepłe śniadanie, podwieczorek albo słodko-wytrawną kolację.

Grzanki z chleba na zakwasie z serem Maasdamer Hochland, szynką parmeńską i konfiturą z figi

Składniki:

  • Kilka kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • Plastry sera żółtego Maasdamer Hochland
  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Kilka łyżeczek konfitury z fig lub świeże figi
  • Świeża rukola
  • Oliwa


Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć na niej kromki chleba. Na gotowych grzankach ułożyć rukolę, ser i szynkę, na wierzchu nałożyć po łyżeczce konfitury.

Smacznego!

Fot. Hochland
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat