Heinz spełnia marzenia miłośników pizzy i keczupu w Polsce

Od lat świat prowadzi debatę, czy keczup pasuje do pizzy. Jednocześnie pizzowi puryści uważają, że nie jest to odpowiednie miejsce dla keczupu
Niezależnie od tego, czy wolimy jeść pizzę z przyjaciółmi czy w domowym zaciszu, to kulturowe oddanie dla pizzy jest niepodważalne, a pasja do tego dania nie zna granic, co widać szczególnie w Polsce.

Polscy konsumenci są jednymi z największych fanów pizzy na świecie - racząc się tym klasycznym włoskim daniem ponad dwukrotnie częściej niż Włosi, a popularność pizzy w Polsce jest ponad dwukrotnie większa niż we Włoszech1.

Polacy spożywają ogromne ilości pizzy, aż co dziesiąty Polak zajada się nią co najmniej raz w tygodniu2.

Popularność pizzy pozostaje niezmienna, aczkolwiek apetyty się zmieniają, a ludzie chętnie szukają nowych smaków i połączeń. Szczególnie interesująca jest miłość Polaków do keczupu na pizzy, a nawet w jej środku, co zyskuje coraz większe uznanie wśród wielu osób.

Zgodnie z najnowszymi badaniami zleconymi przez Kraftheinz w Polsce, siedem na dziesięć (69%) Polaków przyznaje, że jada pizzę z keczupem, a kolejne 50% nie potrafi sobie wyobrazić pizzy bez tego dodatku3.

W hołdzie niezachwianej miłości do tej kultowej kombinacji Heinz wprowadza do Polski swoje najnowsze dzieło - 'Heinzzolę' - wyjątkową pizzę, której brzegi są wypełnione obfitością aromatycznego keczupu.

"Niezależnie od tego, czy jemy pizzę z pieczarkami, szynką, czy w stylu hawajskim z ananasem i warzywami - wszyscy wiemy, że to niezwykły smak keczupu Heinz sprawia, że każdy kawałek pizzy staje się wyjątkowy. Dlatego nasza nowa 'Heinzzola', która zawiera pyszną porcję keczupu Heinz w każdym kęsie, z pewnością spełni oczekiwania wszystkich miłośników połączenia pizzy i keczupu. Pizza ta zdobyła już aprobatę Neapolitańczyków - oryginalnych twórców pizzy. Warto jej spróbować możliwie jak najszybciej!” – mówi Gosia Michalak-Wojskowicz, Senior Category Product Manager w Heinz.

Polacy, będą mieli okazję spróbować 'Heinzzoli' od piątku 28 lipca do niedzieli 13 sierpnia w następujących lokalizacjach:

  • Pizzeria muzyczna 5 lokalizacji - Wrocław
  • Pizzeria Retro Nova – Gniezno
  • Masna Pizza Lublin – Lublin
  • Pizzeria Pizza Park – Gdańsk

Dla wszystkich miłośników pizzy, którzy nie będą w stanie odwiedzić powyższych restauracji, a chcieliby samodzielnie spróbować 'Heinzzoli', udostępniamy poniżej przepis kulinarny. Dzięki niemu miłośnicy pizzy i keczupu w całej Polsce będą mogli sami przygotować pizzę z nadzieniem keczupowym zamkniętym w brzegach pizzy.

Źródło danych: Badanie przeprowadzone przez SW Research dla Kraftheinz, na próbie n=1005 dorosłych osób w wieku 18+ w Polsce. Wyniki z dnia 13 lipca 2023 r.

Przepis na Heinzzolę:

  • PORCJE: 1 PIZZA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej (440g)
  • 10g suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody (400ml)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 butelka keczupu Heinz (397g)
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • dodatki na wierzch pizzy - według uznania

PRZYBORY I AKCESORIA KUCHENNE:

  • Wałek do formowania ciasta
  • Okrągła forma do pizzy (35 cm)
  • 1 średnia miska
  • 1 duża miska
  • Czysty ręcznik (do przykrycia dużej miski)
  • Stoper

PRZYGOTOWANIE:

  1. Aby przygotować ciasto: najpierw rozpuść sól w ciepłej wodzie w średniej misce. W dużej misce połącz mąkę i drożdże, a następnie stopniowo dolej do dużej miski roztwór wody i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i zagniataj przez 5 do 7 minut, aż ciasto będzie miało gładką teksturę i nie będzie się kleić do rąk.
  2. Uformuj dużą kulę i włóż ciasto do miski. Posmaruj powierzchnię oliwą z oliwek, przykryj misę czystym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.
  3. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 40 cm. Umieść uformowane ciasto na blasze do pizzy. Używając butelki z keczupem Heinz, zrób na placku trzy plamy keczupu w odległości ok. 3 cm od krawędzi placka.
  4. Ostrożnie zawiń boczne krawędzie do wewnątrz, przykrywając keczup. Dociśnij ciasto palcami tak, aby dobrze się skleiło i nie otworzyło podczas pieczenia.
  5. Piecz przez osiem minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
  6. Ostrożnie wyjmij ciasto z piekarnika, rozsmaruj sosem pomidorowym i połóż ulubione dodatki na pizzy, a następnie włóż ją ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, aż brzegi będą lekko złociste.
  7. Wyjmij pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj od razu.

1 Źródło: thefirstnews.com
2 Źródło: Badanie przeprowadzone przez SW Research dla Kraftheinz, na próbie n=1005 dorosłych osób w wieku 18+ w Polsce. Wyniki z dnia 13 lipca 2023 r.
3 Źródło: Badanie przeprowadzone przez SW Research dla Kraftheinz, na próbie n=1005 dorosłych osób w wieku 18+ w Polsce. Wyniki z dnia 13 lipca 2023 r.

Fot. Heinz
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat